Hayır Lokması

Lokma tatlısının hayır işlerinde nasıl kullanılmaya başladığını anlamak için çok eskiye, yani Osmanlı toplumunun mutfak geleneklerine kadar inmek ve ilk önce oraları anlamak gereklidir.

Lokma tatlısının hayır işlerinde nasıl kullanılmaya başladığını anlamak için çok eskiye, yani Osmanlı toplumunun mutfak geleneklerine kadar inmek ve ilk önce oraları anlamak gereklidir.

Eski Türk toplumunun yaşadığı dönem sebebi ile her şeyin bolluk ve bereketli olmadığı ve halkın istediği yiyeceklere çok kolay ulaşamadığı bilinen bir gerçektir. Bu zamanlarda zenginler çok zengin, fakirler çok fakir dönemlerde yaşadığından, zenginin yoksula yardım etmesi ve gözetmesi de yapılması gereken örf ve adetleri kapsamaktaydı. Zamanın şartlarında şeker ve şekerle yapılan tatlılara, zenginler dışında ulaşımın kolay olmadığı düşünürse, hayır işlerinde tatlıların kullanılıyor olmasının sebebi de anlaşılmaya başlanacaktır.

Hayır Lokması Geleneği

Lokma tatlısının, eski zamanlardan günümüze kadar taşınan ve hayır işlerinde kullanılıyor olması, geçmişin getirdiği güzelliklerden biridir şüphesiz. Örf ve adetlerine oldukça bağlı olan ve halen güzel değerlerini yaşatmaya çalışan Türk toplumu, lokma döktürme geleneğini hayır işlerinde ve özel davetlerinde ikramlık olarak sunmayı benimsemiştir.

Geçmişte kazanılan bir savaşın ardından, askerler ve komutanlar tarafından sevinç paylaşmak adına halka lokma tatlısı dağıtılırdı. ‘Ağzımız tatlansın’ veya ‘tatlı yiyelim tatlı konuşalım’ gibi güzel sözler de bu tatlı dağıtma ve sevinç paylaşma anlarından doğmuştur. Yakın geçmişe kadar bizlerde de bir vefat anından sonra vefat eden kişinin arkasından onun hayrına olması için insanlara lokma dağıtma amacı ile hayır yapılırdı.

Veya yeni bir ev, araba almış kişilerin veya yeni bir işe başlamış, iş kurmuş, yeni bir işe adım atmış ya da yeni evlenmiş kişilerin kazadan beladan korunmak ve Allah rızası kazanmak amacı ile lokma döktürdükleri ve dağıttıkları bilinmektedir.

Fakat artan talep, lokma tatlısının bu denli lezzetli ve güzel bir tatlı olması ile beraber çeşitli şekillerde ve formlarda sunulmasını da beraberinde getirmiştir. Günümüzde sadece hayır işlerinde değil birçok alanda da kullanılmaya başlamıştır. Örneğin sokak lezzetleri olarak mobil lokma aracı kullanılarak gezici lokma araçları içerisinde lokma sunumu yapılmaya başlanmıştır.

Farklı şehir ve semtlerde ise lokmacılarda lokma menüleri oluşturularak, çeşitli yemek menülerine eklenen lokma tatlısı yiyenlere ayrı bir lezzet deneyimi yaşatmıştır. Bunlardan birisi olan hayır lokması özel yemek menülerinin yanında lokma servisi yaparak menülere ayrı bir lezzet ve form kazandırmayı başarmıştır. Her bütçe ve zevke göre hazırlanan menülerin, hayır yapmak isteyen kişilerin kullanıma sunulmuş olması çeşit zenginliğini de artırmaktadır.

Sizler de özel günlerinizde misafirlerinize sunulacak yemek ve tatlılarınız için https://lokmaciistanbul.com adresinden Lokmacı İstanbul işletmemizin iletişim numaralarını (0 535 342 05 05) kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tüm menülerinizi lokma ile zenginleştirerek istediğiniz kişi sayısına göre hazırlayıp dağıtımını güvenle emin ellere teslim edebilirsiniz.

Lokma dökmek kolaydır, iyi lokma dökmek ve hakkını vermek ise usta ve profesyonel bir lokmacı ister. Doğru adreste olduğunuza emin olabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri