Antep Fıstığının merkezi olan Gaziantep’te ise rekolte, geçen yıla oranla yüzde 49 oranında gerileyerek 30 bin ton seviyelerine gerçekleşeceği açıklandı. Rekoltedeki bu sert düşüş ise piyasaları olumsuz etkiledi.
Gaziantep’in ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yöresel lezzetlerinden olan Antep Fıstığını kuraklık vurdu. Var yılı olmasına rağmen yaşanan kuraklık nedeniyle bölgede sert düşüş yaşandı. 2021 yılında 200 bin ton olarak gerçekleşen rekolte, 2022 yılında var yılı olmasına rağmen 125 bin ton olarak gerçekleşti.
Gaziantep’te de Antep Fıstığı üretiminde gerileme yaşandı. Yaşanan kuraklık nedeniyle ağaçlarda yeterince Antep Fıstığı yetişmezken, kentte rekolte oranı da geçen yıla oranla yüzde 49 geriledi. 2021 yılında 75 bin ton Antep Fıstığı üretilirken, yaşanan kuraklık sonrası 2022 yılında bu oran 30 bin tona düştü. Yok yılının yaşanacağı 2023 yılında ise kuraklığın şiddetinin artması halinde rekoltenin daha da düşmesinden endişe duyuluyor.
GAZİANTEP’TE REKOLTE YÜZDE 49 GERİLEDİ
Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, Antep Fıstığı hasadından artık sonlara yaklaşıldığını söyledi. Yiğit, ‘’Kuraklık dolayısıyla bölge olarak bu yıl rekolte düşüşleri yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl 200 bin ton seviyelerinde olan rekoltemiz hasadın tamamlanmaya yaklaştığı şu günlerde tahmini 125 bin ton seviyelerinde gerçekleşecek. Bölgede üreticinin geçen yıla oranla 75 bin ton seviyelerinde kaybı var. Gaziantep özelinde ise kuraklığı daha çok hissettik.’’
FİYAT ARTIŞLARI KAÇINILMAZ!
Gaziantep’te rekolte kaybının yüksek olduğunu söyleyen Yiğit, ‘’Kentimizde geçen yıl 75 bin ton seviyelerinde elde ettiğimiz rekolte bu yıl 30 bin ton seviyelerinde gerçekleşecek. Rekoltenin düşmesi ister istemez piyasayı da etkileyecektir. Ürünün az olması sebebiyle fiyatların yükselmesi kaçınılmaz olacaktır’’ dedi.
Piyasada, taze Antep Fıstığı 100 ila 120 TL arasında değişen fiyatlara satılıyorken, kavrulmuş Antep Fıstığında ise fiyatlar 300 liraya dayandı.