Arazi Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

 Arazi yatırımı uzun vadeli bir yatırımdır. İyi bir getiri için beklemek gerekmektedir. Bir işyeri, veya konut, kişilere düzenli olarak kazanç sağlarken arazinin kazanç getirebilmesi için uzun süre beklemek gerekmektedir. Ancak doğru olarak satın alınan araziler uzun vadeli olarak sahiplerine oldukça kazanç getirmektedir. Arazi satın alınırken belirli noktalara dikkat edilmesi ise son derece önem taşımaktadır. Arazi satın alırken dikkat edilmesi gereken konuları Remax Ahenk kurucusu Sinem Özüçler anlattı:

Arazinin İmar Durumu

İmarsız toprak parçasına arazi adı verilmektedir. Satın alınan araziye imar geldiğinde yüksek kazanç sağlanabilmektedir. Ancak araziye imar gelmemesi durumunda değer artışı sınırlı kalmaktadır. Arsa ise imarlı toprak parçasıdır. Arsanın bulunduğu bölgede ticaret ve nüfusun artması durumunda arsa da değer kazanmaktadır. Bunun yanı sıra imar değişikliği ile daha fazla inşaatın yapılır duruma gelmesi ile arsanın değeri de aynı oranda artmaktadır. Bu nedenle arazinin imar durumunun bilinmesi önem taşımaktadır.

Arazinin İmar Planı

Arazi satın alınırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de arazinin imar planı olmaktadır. Satın alınacak olan arsa veya arazinin tabi olduğu imar planı ile ilgili belediyelerden detaylı bilgi alınması gerekmektedir. Satın alınması planlanan arsalar; ticaret alanı, konut alanı, sanayi alanı ile ticaret ve konut olmak üzere farklılaşmaktadır. Kişilerin, söz konusu kategorilerin yatırımlarına olan etkilerini iyi değerlendirmeleri gerekmektedir. İmar planına göre arsaya ne kadar inşaat yapılabileceği de oldukça önemlidir. Yapılacak olan inşaata göre arsanın değeri değişebilmektedir.

Arazinin Konumu

Arazi satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri arazinin konumudur. Arazinin yakınında yer alan ticaret, nüfus ve üretimin artışı, arazinin yakınına gelen yatırımlar ve altyapı projeleri arazinin değer artışını belirleyen faktörler arasında bulunmaktadır. Söz konusu gelişmelerden belirli bir süre sonra arazinin bulunduğu bölgeye imar gelmektedir. Böylelikle arazi ise arsaya dönüşebilmektedir. Kentlerin gelişim aksı üzerinde yer alan araziler çok daha hızlı bir şekilde değerlenebilmektedir. Küçük şehirler genel olarak büyük şehirlere giden yol boyunca genişlemektedirler. Bu yönde yapılan yatırımlar çok daha kârlı olmaktadır. Arazi yatırımı konusunda amaç ise imar gelebilecek bir araziyi imar gelmeden önce satın almak ve imar ile gelen değer artışından yararlanmak olmaktadır.

Arazi Satın Alırken Kaçınılması Gerekenler

Arazi satın alırken hisseli tapulardan, su havzalarından ve sit alanlarından kaçınılması gerekmektedir. Hisseli tapularda diğer ortaklar şufa haklarını kullanarak tapuyu bedel ödeyerek alabilmektedirler. Sit alanları ile su havzaları ise imara açılamamaktadır. Bu nedenle bu bölgelerde yapılan yatırımlar iyi bir getiri getirmemektedir. Ormana çok yakın konumda bulunan araziler de orman bölgesi kapsamına alınabileceğinden dolayı risk taşımaktadır. Kare ve dikdörtgen arsalar en ideal olanlarıdır. Yuvarlak ve yamuk olan arsalar hem inşaatı hem de kullanımı zorlaştırmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri