İcra Borcu Nasıl Ödenir, İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Her bir vatandaşın hayatında ekonomik olarak inişli ve çıkışlı dönemler olur. Bazen borçlarımızı düzenli olarak ödeyemez, giderlerimizi karşılamakta güçlük çekeriz. Bu gibi dönemlerde kişi yasal icra takibine düşebilir. İcra takibine düşülmesi halinde ne yapılması gerekmekte, düşmemek için ne tarz önlemler almak gerekir? İcra borcu ödenmediği takdirde ne olur? İcra borcu nereye nasıl ödenir?

İcra Takibi Nedir?

samsunhaberajansi.com haber sitesinden alınan bilgilere göre: İcra takibi, sizden alacaklı olan bir kimsenin sizden olan alacağını tahsil edebilmek için yasal yollara başvurması demektir. Bu yasal yollara başvuru ile birlikte devletin sağladığı bazı ayrıcalıklar devreye girer ve alacaklı olan kimse borçlunun mallarına haciz uygulama hakkı kazanır. Uygulanan hacizler neticesinde borçlunun malvarlığı paraya dönüştürülür ve alacaklının alacağına yeter miktarı ödenir.

İcra Takibine Düştüğümü Nasıl Öğrenirim?

İcra takibine düştüğünüzü öğrenmek için e-devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. E-devlet sistemine TC Kimlik numaranız ve şifreniz ile girdikten sonra icra dosyası sorgulama seçeneği ile birlikte hakkınızda yasal takip olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bununla birlikte adliye üzerinden sorgulama yaptırarak da icra dosyanız olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İcra Borcu Ödenmez İse Ne Olur?

Aleyhinize bir icra takibi başlatıldığında alacaklı olan taraf, icra dairesi vasıtası ile malvarlığınız üzerinde haciz şerhi koydurma yetkisine sahip olur. Üzerinize kayıtlı evler, tarlalar ve arsalar var ise tapuya haciz şerhi işlenir. Araçlar için de aynısı geçerlidir. Bu hacizler ile birlikte taşınır ve taşınmaz mallarınızı satamazsınız Alacaklı bu malları sattırarak paraya çevirebilir. Bununla birlikte banka hesaplarınıza, maaşlarınıza, diğer tüm alacaklarınıza ve malvarlığınıza haciz konulabilir. Hatta evinize haciz gelmesi de mümkündür.

İcra Borcu Nasıl Ödenir?

İcra borcunuzu ödemek için öncelikle dosya numaranızı ve alacaklı tarafı öğrenmeniz gerekir. Bu bilgilere e-devlet üzerinden ulaşabileceğiniz gibi, aleyhinizde icra takibi bulunan icra dairesine giderek de öğrenebilirsiniz. İcra dairesine başvurduğunuzda görevli size bir dosya kapak hesabı çıkartacak ve verecektir. Borcunuzu faizleri ve tüm masrafları ile birlikte ödemeniz halinde dosyanız kapatılacaktır. Dosyada aleyhinize yüklenen hacizler de bu işlemden sonra düşecektir. Borcunuzu icra dairesinin hesabına dosya numarası bildirerek ödemeniz gerekmektedir.

Kaynak: Samsun Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri