Antepfıstığı ve Antep baklavasını Dünya'ya gururla tanıtıyoruz! Ama Ne Baklava, Nede Antep Fıstığı Gazianteplilerin evlerine giremiyor.

4. GastroAntep Festivali sona ererken, gururla tanıtımını yaptığımız antepfıstığı ve baklava Gazianteplilerin evlerine giremiyor. Vatandaşlar, “Festivallerle baklavamızı, antepfıstığını tüm dünyaya tanıtıyoruz. Ama Gazianteplilerin evine bu ürünler girmiyor. Tanıttığımızı biz yiyemiyoruz” yorumunu yaptılar.

Hasat sürecinin devam ettiği antepfıstığında, tezgahlardaki rakamları gören vatandaşlar, “Yaz aylarında fıstık bu fiyattan satılırsa, kışın fiyatı ne olur, düşünmek bile istemiyoruz.” yorumunu yapıyor.

Bu yıl var yılı olarak nitelendirilen antepfıstığında hasat süreci hala devam ediyor. Taze fıstık tezgahlarda 100 liradan satılırken, kavrulmuş ve baklavalık fıstık fiyatlarını gören şok oluyor.

FİYATLARIN YÜKSELMESİ BEKLENTİSİ VAR

Taze ben fıstık satışı devam ederken, yeni mahsul kavrulmuş fıstıklar da tezgahlarda yerini aldı. Ancak kavrulmuş fıstık almak, artık pek mümkün görünmüyor. Kavrulmuş antepfıstığının kilogramı 250 TL’den başlıyor. Antepfıstığının kilogramı kalitesine göre 300 liraya kadar çıkabiliyor. Satıcılar yeni ürünlerle birlikte fiyatlarda ortalama yüzde 20 artış yaşandığını belirterek,  “ Üretici ve tüccar fiyatların artacağı beklentisine girdi. O nedenle şu anda piyasaya çok fazla ürün girmiyor. Bu da fiyatların düşmesini engelliyor. Vatandaş endişesinde haklı. Fiyatlar şimdi böyle olursa, kışın ne olur biz de kestiremiyoruz” şeklinde konuştular.

BAKLAVANIN TADINI UNUTTUK

GastroAntep Festivali’nin dördüncüsü geride kalırken, baklavanın fiyatı da “Bu fiyata nasıl alınır?” dedirtiyor. Baklavanın fiyatı çeşitlerine göre 500 liraya koşuyor.

Baklavanın tadını çoktan unuttuklarını belirten vatandaşlar, “ Artık baklavanın fiyatı bizi hiç ilgilendirmiyor. Çünkü baklava tatlı olarak, menülerimizden çıkalı çok oluyor. Baklavamız, fıstığımız için festivaller düzenliyoruz. Bütün dünyaya yemeklerimizi tanıtıyoruz. Ama baklava şehrinde biz baklava yiyemiyoruz.” şeklinde konuştular.


Boz fıstık fiyatlarında sürekli artış yaşandığını belirten baklava üreticileri, “ Baklavanın ana maddesi boz fıstık. Daha yaz aylarında boz fıstığın kilogramı 500 lirayı buldu. Bu yıl piyasaya fıstık da az sürüldüğü için fiyatlar sürekli artış eğiliminde. Biz de kış aylarında fiyatlar ne olur endişe ile izliyoruz. Vatandaş fiyatlardan şikayet etmekte haklı. Biz de artış olmasını istemeyiz. Çünkü fiyatlar arttıkça, satışlarımız düşüyor. Ama girdi maliyetleri öyle arttı ki zam yapmaya mecbur kalıyoruz.” Şeklinde konuştular.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri