PTT personel alımları hangi tarihlerde nasıl gerçekleşiyor? Başvuru şartları, maaşları ne kadar? PTT yazılı sınavlarında neler soruluyor? Türkiye'de her gün merakla araştırılan konular arasında yer alan PTT personel alımları her gün en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Milyonlarca vatandaş gerekli şartları taşımaları durumunda kurumların uygulayacakları sınav ve mülakatlara katılım sağlayarak başarı sağlamaları durumunda belirli kadrolarda işe girmektedir. Bu süreçte her yıl PTT kendi resmi internet sayfası üzerinden ve konu ile alakalı farklı sitelerde alım yapılacak personel sayılarını açıklıyor.
PTT'de çalışmak isteyen vatandaşlar bu süreçte PTT'nin resmi internet sayfasını sürekli olarak kontrol ederek başvuru alanlarını incelemesi gerekmektedir. Başvuru yaparken adaylar bu süreçte seçecekleri alanlara göre herhangi bir seçim yapmadan, kazandıkları puana göre değerlendirmeye alınmaktadırlar.
Bunun yanı sıra da sınava katılacak olan adaylar sınav için yatırılması gereken tutarları genel olarak PTT'nin resmi internet sayfasından veyahut Ziraat Bankası üzerinden ödemeleri gerçekleştirmektedir.
PTT personel alımlarına katılacak olan adaylar PTT'nin kendi resmi internet sayfaları üzerinden "iş başvuru formu" doldurarak ilerlemesi gerekmektedir. Formu dolduran adaylar mülakat sonrasında sözlü ya da yazılı sınava girebilmektedir. Genel olarak yapılan yazılı sınav sonrasında işe alımlar gerçekleştiriliyor.
PTT PERSONEL ALIMI ŞARTLARI 2022
PTT personel alımlarında belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar PTT'nin resmi internet sayfası üzerinden yayınlanmıştır. İşte o şartlar:
"a) 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamında yer alanlar ile PTT'nin yurtdışındaki işyerlerinde
istihdam edilecekler hariç olmak üzere Türk vatandaşı olmak.
b) On sekiz yaşını tamamlamış ve giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz altı yaşından gün almamış olmak.
c) Kamu haklarından yasaklı bulunmamak.
ç) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, görevi kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, fuhuş, cinsel saldırıda bulunma, çocukların cinsel istismarı, zorla fuhuşa sevk etme, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, cinsel saldırı, cinsel taciz, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, tefecilik suçlarından mahkûm olmamak.
f) Engelli personel çalıştırılmasına ilişkin mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, yurtiçinde ve yurtdışında devamlı görev yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.
g) Başka kurum ve kuruluşlara karşı mecburi hizmet yükümlülüğü bulunmamak.
ğ) Atanacağı pozisyon için Yönetim Kurulu tarafından belirlenen öğrenim şartını haiz olmak.
h) Herhangi bir sosyal güvenlik kurum veya kuruluşundan emekli olmamak."
PTT YAZILI SINAVINDA SORULAN SORULAR
PTT yazılı sınavında vatandaşlar hangi konularda ve sorularda karşı karşıya kalacağını araştırıyor. Buna göre ise PTT Genel Müdürlük sınav kılavuzunda yer alan konu başlıkları:
- Türkçe Paragraf, Dil Bilgisi ve Yazım Kuralları
- Sözel Akıl Yürütme
- Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme
- Temel Yurttaşlık Bilgisi
- Türkiye Coğrafyası
- Genel Kültürel ve Güncel Sosyo Ekonomik konular
- Ölçme becerisi