Muhabbet Kuşunun Özellikleri ve Bakımı

Muhabbet kuşu, Türkiye’de kuş yetiştiriciliğinde en fazla tercih edilen kuş cinsinden birisidir. Sahip olduğu eşsiz renkleri ve desenleri ile günden güne bu kuşa olan talep artmaktadır. Muhabbet kuşları, evde beslemeye ve evcilleştirilmeye uygun olduğu için de çokça sahiplenilmektedir.

Muhabbet Kuşu Özellikleri

Muhabbet Kuşlarını diğerlerinden ayırarak eşsiz kılan özellikler ise şunlardır:

Muhabbet kuşları evcilleştirilmeye müsait kuş cinsidir. Bu kuşlara 8. Aydan itibaren eğitim verildiği takdirde konuşabilmektedirler.

Bu kuşların anavatanları Avustralya’dır. Farklı muhabbet kuşu cinsleri ve farklı desene, renge sahip muhabbet kuşları buradan alınarak çoğaltılıp dünyanın dört bir yerine satılmaktadır.

Erkek muhabbet kuşları dişilere göre çok daha fazla öter ve çok daha enerjiktir.

Ortalama olarak toplam yaşam süreleri 5 ila 8 yıl arasınadır. Lakin yaşam alanı aratılmayarak yaşam alanındaymış gibi beslenildiğinde ömürleri 10 yıla kadar çıkabilmektedir.

Dişi muhabbet kuşları bir yıl içerisinde ortalama olarak 3 defa kuluçkaya yatmaktadır. Kuluçkaya yattıklarına ise 9 yumurtaya kadar bırakabilmektedirler.

Boyları 20 cm civarında iken diğer kuş cinslerine göre oldukça hafif canlıdır.

Muhabbet kuşları genel özellikleri itibari ile böyle olup olukça zararsızdırlar. Aynı zamanda evcilleştirilerek evlerde beslenebildiği ve konuşturulabilir olduğu için de çocuklar için birer dost niteliğindedir. Fakat bu kuşların bakımı, muhabbet kuşu eğitimini ciddi oranda etkilemektedir. Çünkü bu kuşlar 7. haftadan itibaren eğitilmezse ilerleyen süreçte eğitimi imkânsız bir hal alacaktır. Bu yüzden kuşların bakımına ve eğitimine erken haftalarda dikkat edilmelidir. Muhabbet kuşunun bakımı kuşun cinsine göre değişmektedir. Örneğin Jumbo muhabbet kuşu daha hassas yapıda bir kuş olduğu için kuşun yemi, gıda takviyesi ve ortam sıcaklığı bu hassasiyete göre belirlenmelidir.

Muhabbet Kuşu Bakımı

Muhabbet kuşları soğuğa dayanıklı olmayan ve ılık ortamı seven bir kuştur. Bu yüzden kuşun bakımında en önemli husus, yaşadığı ortamın sıcaklığıdır. Muhabbet kuşlarının farklı cinste olanları farklı yem çeşitlerinden hoşlanabilmektedir. Kuşun bakımını kuşkusuz gerçekleştirebilmek için kuşun sevdiği yem verilmeli ve yemin de kalitelisi seçilmelidir. Aslında bu kuşların bakımı oldukça kolay ve uğraşsızdır. Fakat günlük olarak bakım istemektedir. Böylelikle kuşun suyu ve yemi günlük olarak kontrol edilmelidir.

Eğer kuş evde yetiştiriliyorsa 2-3 güne bir kuşun kanatları açılması adına kuş evde serbest bırakılmalıdır. Ayrıca muhabbet kuşunun bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise kuşun rahat uçabileceği ve konabileceği bir kafes seçimidir.

Son olarak gaga taşı, kalamar kemiği ve takviye edici gıdalar da kuşun gelişimini olumlu anlamda etkileyecektir. Bu gibi unsurlara dikkat edildiği durumda muhabbet kuşlarının bakımı kolaydır. Aksi takdirde muhabbet kuşları, günlük olarak vakit ayıramayacak olan kişiler için uygun değildir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri