Fizyoterapi Hakkında Bilmeniz Gereken Gerçekler

Fizyoterapi ya da fizik tedavinin rolü bir kişinin orijinal hareketliliğini eski haline getirmek ve fiziksel olarak aktif bir yaşama geri dönmesini sağlamaktır.

Fizyoterapi İstanbul ve diğer illerimizde sık talep gören son derece yaygın bir uygulamadır. Ancak pek çok kişi fizyoterapinin ne olduğu ve sağladığı inanılmaz faydalar hakkında detaylı bilgiye sahip değildir. Özetle fizyoterapi bir hastalık ya da yaralanma sonrasında bir kişinin hareketini ve işlevini eski haline getirmek için uygulanan kapsamlı bir yaklaşımdır. Fizyoterapistler ağrının en aza indirilmesi ve yaralanmaların önlenmesi amacıyla hastalarına özel bir tedavi programı sunarlar. Fizik tedavi İstanbul ilinde pek çok farklı merkezde gerçekleştirilir. Çifte Havuzlar Fizik Tedavi alanında deneyimli uzmanlarıyla hastalarına optimum fayda sağlayan özel tedavi programları gerçekleştirmektedir.

Fizik Tedavi ve Fizyoterapi Aynı Şeydir

Fizyoterapi ya da fizik tedavinin rolü bir kişinin orijinal hareketliliğini eski haline getirmek ve fiziksel olarak aktif bir yaşama geri dönmesini sağlamaktır. Tedavi, eklemlerin tekrar düzgün çalışmasını sağlamak için bir kişinin hareketini ve uygun egzersizleri değerlendirme konusunda kanıtlanmış uzmanlığa sahip sağlık çalışanları tarafından gerçekleştirilir.

Fizyoterapistler hastalarına tedavi boyunca tavsiye ve destek sağlarlar. Hastalara durumlarını yönetmeleri konusunda güçlenmelerini sağlayacak şekilde yardımcı olurlar. Hastaların iyileşme sürecinin yavaşlamasına neden olabilecek sorunları gidermeye odaklanırlar. Mümkün olduğunca fiziksel olarak aktif olmalarına yardımcı olarak gerçekçi hedefler belirlerler.

Hastaların değerlendirme sürecine etkilenen eklemler incelenerek başlanır. Yaşanılan ağrı ve fiziksel aktiviteler ile ilgili sorular sorulur. Bu sayede hastanın durumu ölçülür ve benzersiz durumu için tam olarak ihtiyacı olan tedavi tanımlanabilir. Önerilen tedaviler aşağıdakilerden herhangi birini ya da bunların bir kombinasyonunu içerebilir:

  • Hastanın aktivite seviyesinin kademeli olarak artırılmasını ve egzersize bağlı yaralanma riskinin azaltılmasını amaçlayan program tabanlı egzersizler
  • Ağrının hafifletilmesi için buz ve ısı paketleri, masaj ya da transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu makineleri gibi tedaviler
  • Hareket kabiliyetine yardımcı olacak ve hastanın bağımsız olmasına yardımcı olacak ateller ya da yürüme yardımcıları

Fizyoterapi Çok Sayıda Sağlık Sorununu Tedavi Edebilir

Fizyoterapi ile ilgili yaygın bir yanlış kanı, bunun yalnızca bir araç ya da spor kazası dolayısıyla yaralanan kişiler için bir tedavi yöntemi olduğudur. Ancak bu fizyoterapinin yalnızca bir yönüdür. Çoğu insanın düşündüğünün aksine aynı zamanda çeşitli koşulların semptomlarının hafifletilmesi ve yönetilmesi için harika bir tedavi seçeneğidir.

Fizyoterapi sırt ağısı, astım, şiddetli ağrı ve vertigoyu tedavi edebilir. Hamile kadınlar ve ilk kez anne olacak kadınlar sorunsuz bir doğum süreci yaşanmasına katkıda bulunmak için vücutlarını doğuma hazırlarken bir dizi fizyoterapi seansından faydalanabilirler.

Fizyoterapi; inme, Multipl Skleroz, Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıklar, kalp hastalığı gibi kardiyovasküler hastalıklar, astım, obstrüktif akciğer hastalığı ve kistik fibroz gibi solunum yolu hastalıkları için önerilen bir tedavidir.

Fizik Tedavi Ameliyat İhtiyacını Ortadan Kaldırmak da Dahil Pek Çok Fayda Sağlar

Birçok ameliyat sonrası iyileşme programı, özellikle eklem ve omurga problemleri/yaralanmalarından muzdarip hastalar için, tam iyileşme için hayati bir bileşen olarak fizik tedaviyi gerektirir.

Örneğin, bir spor yaralanması sonucu ayak bileği ameliyatı veya kalça protezi geçiren kişiler, ameliyatlarının ardından genellikle fizyoterapi ile tanışır. Bazı durumlarda hastalar ameliyattan hemen sonra tedaviye başlarlar. Bu, düzgün bir şekilde iyileştiklerinden emin olmak içindir.

Bazı durumlarda fizik tedavi kişinin invaziv cerrahi geçirmesini önleyebilir. 2015 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre fizik tedavi lomber spinal stenozlu hastaların bıçak altına yatması gerekliliğini azaltmaktadır.

Fizyoterapi Obezitenin Önlenmesi ve Yönetiminde Etkilidir

Fazla kilolu ve obez olmak, hareket kısıtlamalarına ve herhangi bir fiziksel aktiviteye katılımın azalmasına neden olur. Fizyoterapistler, obez bireylerin aşırı kilolarının hareketliliklerini etkilemesini önlemeye yardımcı olabilir. Hareket ve egzersiz, bir uygulama olarak fizyoterapinin yol gösterici ilkesidir.

Fizyoterapi obezitenin önlenmesi ve yönetiminde hasta odaklı programlar ve çözüme dayalı yöntemler geliştirmede aşağıdaki bileşenleri içerir:

  • Egzersiz engellerini ortadan kaldırmak için değerlendirme ve tedavi programı
  • Kişiye özel egzersiz rutini ve terapötik egzersiz
  • Obezite ile bağlantılı fiziksel ve fiziksel sorunların ele alınması
  • Hastanın mevcut ağırlığı ile ilgili olarak vücut yapısının, hareketini ve işlevlerinin incelenmesi
  • Uzun vadeli koşulların yönetimi

Fizyoterapistler obezitenin ele alınması için çok katmanlı bir yaklaşım oluşturma konusunda uzmanlığa ve deneyime sahiptirler. Durumlarıyla yaşamakta zorluk çeken hastalar, fizyoterapi hizmeti alarak arzu edilen sonuçlara ulaşabilir ve olumlu bir hasta deneyimi elde edebilirler.

Obezite için tasarlanmış tedavi programı aşağıdaki unsurlardan oluşabilir:

  • Kişisel yaşam tarzı tavsiyesi (hastanın tutumu, koşulları, değişime hazır ve açık olma durumu dikkate alınarak)
  • İdeal fiziksel aktivitelerin reçetesi, ilerlemesi ve tutarlı denetimi yoluyla kas gücünün, dayanıklılığının ve esnekliğinin artırılması
  • Sırt ağrısı, artrit ya da kalp hastalığı gibi kas - iskelet sistemi rahatsızlıkları gibi mevcut sağlık durumlarının tedavisi ve yöntemi

Ayrıca fizyoterapi şiddetli ağrıyı hafifletebilir. Kronik ağrı bireyin konforunu yok eder. Duygusal, fiziksel ve sosyal sağlığına zarar verebilir. Üç aydan uzun süren şiddetli ve kalıcı ağrı, altta yatan bir iltihaplanmadan ya da doku hasarından kaynaklanabilir. Vücudun belirli bir bölgesin ya da yaygın olarak etkileyebilir. Bu durumda fizik tedavi etkili bir çözüm olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri