Merkez Bankası faizde indirim dolar ve kuru uçurdu! Dolar, Euro ve Altında Son Durum Ne?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin ekonomide bir miktar ivme kaybına işaret ettiğini belirterek, sürpriz bir faiz indirimi gerçekleştirdi.

Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi olan bir haftalık repo faizini 1 puan indirimle yüzde 14’ten yüzde 13'e düşüren Merkez Bankası, karara ilişkin açıklamasında ''Mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirilmiştir'' dedi.

Metinde, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığının cari denge üzerindeki riskleri canlı tuttuğu da belirtildi.

Ekonomistlerin beklentisi ise faizin değişmeyeceği yönündeydi.

Merkez Bankası, Eylül 2021'de faiz indirimlerine başlamış, politika faizi 4 ayda 500 puan düşürülerek yüzde 19'dan yüzde 14'e çekilmişti.

2022 yılında ise faizde değişiklik olmamıştı.

DOLAR/TL FAİZ KARARI SONRASI NE KADAR OLDU?
Dolar kuru aylık bazda bu yılın en sakin dönemini geçiriyor. Aralık ayında görülen zirve sonrası düşüşe geçen dolar kuru 2022’nin ilk ayını da düşüşle geçirdi. Bu yıl en düşük 13,17 seviyesini gören kurda aylık bazda Şubat ayından itibaren yükseliş hızlandı. En fazla oynaklık ise Mayıs ayında görüldü. Bunda yurt içi enflasyonun giderek artması ve Fed’in faiz artışını hızlandırması etkili oldu.

Dolar/TL, Merkez Bankasının faiz oranını açıklayacağı güne sakin başladı. Bir süredir 17,93-17,98 aralığında oldukça dar bantta işlem gören kur Merkez’in faiz kararı sonrasında 18,14'e kadar yükseldi. Euro/TL de 18,40 TL seviyesine çıktı.

GRAM ALTIN VE ONS ALTIN FİYATLARI
Altın, Fed tutanaklarından çıkan faiz artışlarına daha yavaş bir artış hızıyla devam edileceği yönündeki işaretlerin ardından düşüşüne son verdi. Altının ons fiyatı 1780 dolar seviyelerinde hareket ediyor. Dolar kuru ve ons altın fiyatlarıyla yön tayin eden gram altın fiyatı ise şu sıralar 1031 liradan alıcı ile buluşuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri