Menopoz Dönemini Kolay Atlatmak İçin Çözüm Önerileri

İlerleyen yaşla birlikte vücudun doğal bir ritmi olarak menstrual döngünün sona ermesine menopoz yaşı dönemi denir. Bu dönemde vücutta gerçekleşen hormonal değişiklikler, kadınlar için rahatsızlık vericidir ve menopoz yaşını daha kolay atlatmak için menopoz dönemi multivitamini kullanırlar.

Yaşlandıkça üreme döngüsü yavaşlar ve durmaya doğru yol alır. Ergenlik döneminde başlayan menstrual döngü menopoz yaklaştıkça yumurtalıkların östrojen adı verilen hormonu daha az üretmeye başlaması nedeniyle yavaşlamaya başlar. Bu nedenle adet kesilmeden önceki 10 yıl içerisinde dahi vücutta menopoza dair belirtiler görülmeye başlanabilir.

Özellikle adet zamanının düzensizleşmeye başlaması ilerleyen yaşla birlikte görülen yaygın bir fiziksel değişikliktir. Perimenopoz, menopoz ve postmenopoz aşamalarının tümünde yaşanılan semptomlar vücudun bu değişimlere uyumunun bir parçasıdır.

Menopozun Vücuda Etkileri Nelerdir?

Menstrual döngünün sonunu işaret eden menopoz, doğal bir biyolojik süreçtir. Adet görmeden geçirilen 12 ay genellik menopoz evresine girildiğine işaret eder. 40’lı veya 60’lı yaşlarda olabileceği gibi ortalama menopoz yaşı Mayo Clinic çalışmaları sonucunda 51 olarak belirlenmiştir. Normal menstrual süresinde sıcak basmaları veya diğer farklı semptomların oluşması perimenopoz döneminin başladığının göstergesidir. Menopoz geçişi 45 ila 55 yaşları arasında başlar ve süresi yaklaşık 7-14 yıla kadar uzayabilir. Bu süre sigara içme, ırk, etnik köken ve yaşam tarzı gibi faktörlere göre değişiklik gösterir. Perimenopoz sırasında vücudun yumurtalıklar tarafından üretilen iki önemli hormonu östrojen ve progesteron seviyelerinde değişim gözlenir. Menopoz geçişi her kadını farklı şekillerde etkiler. Vücut enerjiyi farklı şekilde kullanmaya başlar, yağ hücreleri değişir ve kilo alımı normalden daha kolay hale gelebilir. Bunun yanı sıra kemik ve kalp sağlığında, vücut şeklinde ve postüründe, fiziksel işlevlerde değişimler de yaşanabilir.

Menopoz Döneminde Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler Nelerdir?

Östrojen ve progesteron kadınlarda yer alan ana üreme hormonlarıdır. Bu hormonlar kontrolünde gerçekleşen yumurtlama fonksiyonu yaşla birlikte azaldığında yumurtlama düzenli olarak gerçekleşmez. Zamanla yumurtalıklar yumurtlamayı tamamen durdurur ve menstruasyon dönemi sona erer. Bu durum yumurtalıklar tarafından düşük östrojen ve progesteron üretimi ile sonuçlanır. Endokrin sistemde meydana gelen değişimler sonucu kızarık cilt ve terleme ile birlikte gelen ani sıcaklık hissi oluşur. Östrojenler vücutta kardiyoprotektif etki gösterir. Düşük östrojen vücuttaki kolesterol seviyelerini etkileyebilir bu nedenle kalp krizi ve felç riski bu dönemde diğer dönemlere göre daha yüksek olabilir. Menopoz dönemi boyunca kas kaybı eskisinden daha yüksek oranda meydana gelebilir. Eklemler sertleşebilir veya ağrıyabilir.

Menopoz Ne Zaman Başlar?

Kadınların doğurganlık döneminden yumurtalıkların işlevini kaybetmeye başladığı döneme geçişi aşamalı olarak gerçekleşir. Bu nedenler her kadın için menopozun başlayacağı kesin bir yaşı belirlemek zordur. Bu dönem kişiye göre değişebilmekle beraber genellikle 40 yaşından sonrası 10 yıl içerisinde başlar. Araştırmalar menopoz yaşı dağılımının 40 ila 54 yaş civarında biten ve genellikle 45-55 yaş arasında kümelendiğini gösterir. Kadınların menopoz yaşını etkileyen bir dizi faktör vardır. İlk adet görme yaşı, oral kontraseptif kullanımı, gebelik sayısı, vücut kitle endeksi, sigara ve alkol kullanımı, fiziksel aktivite, kandaki kurşun seviyesi gibi birçok faktör menopoz dönemini etkiler. Kadınların yaklaşık %50’sinde menopoza başlama yaşını belirlemede genetik faktörlerin rol oynadığı tespit edilmiştir. Anneleri erken yaşta menopoza giren kadınların erken menopoza girme riski yüksektir. Yapılan araştırmalar sigara kullanan kadınların kullanmayanlara göre daha erken yaşta menopoza girdiğini doğrulamaktadır. Diğer faktörleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür. Ağır fiziksel aktivite erken menopoz nedeniyken hafif ve düzenli yapılan fiziksel aktiviteler menopozu daha ileri yaşlara erteler. Beslenme dikkate alındığında ise yüksek oranda çoklu doymamış yağ tüketimi menopozun başlamasını hızlandırırken meyve ve proteinden zengin bir beslenme programının menopozu geciktirdiği gözlemlenmiştir.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Aşağıda yer alan semptomların bir kısmını veya tamamını yaşamaya başlamanız menopoza girdiğinizin bir belirtisi olabilir.

Sıcak basması (vücuda yayılan ani bir sıcaklık hissi)

Gece terlemeleri veya soğuk basması

Vajinal kuruluk

Düzensiz menstrual dönemler

Acil idrara çıkma ihtiyacı

Uykusuzluk

Duygusal değişiklikler(sinirlilik, ruh hali değişimleri, hafif depresyon)

Kuru cilt, kuru gözler veya ağız kuruluğu

Kilo alımı

Konsantrasyon bozukluğu

Eklem ve kas ağrıları

Alternatif Tedaviler

Hormon tedavileri menopoz semptomlarını hafifletmek için etkili bir yöntem olsa da her bireyde aynı sonucu vermeyebilir. Hormonal olmayan tedaviler beslenme ve yaşam tarzındaki değişiklikleri içerir. Bu tedaviler genellikle başka tıbbi durumları bulunan veya yakın zamanda meme kanseri tedavisi görmüş olan kişiler için idealdir.

Beslenme

Günlük beslenme rutininizde ufak değişiklikler yapmak menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Her gün tükettiğiniz kafein miktarını sınırlamak, baharatlı yiyecekleri azaltmak sıcak basması şikayetlerini azaltabilir. Özellikle bitkisel östrojen içeren yiyecekleri diyetinize ekleyebilirsiniz. Bu besinler arasında soya fasulyesi, nohut, mercimek, keten tohumu, meyve ve sebzelerdir.

Egzersiz

Vücudunuzun fazla ısındığında hissettiğinizde egzersiz yapmak zor gibi görünse de menopozun bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Egzersizler gece boyunca uyumanıza yardımcı olabilir. Yoga gibi yavaş ve sakin egzersiz türleri ruh halinin dengede kalmasını sağlayabilir, bu konudaki korku ve endişelerinizi gidermenizde size destek olabilir.

Tetikleyicilerden Kaçınmak

Günlük yaşamınızdaki bazı şeyler sıcak basması şikayetlerini tetikleyebilir. Belirtileri hafifletmeye yardımcı olmak için bu tetikleyici faktörleri belirlemeye çalışın. Buna yönelik yatak odanızı geceleri serin tutabilir, kat kat kıyafetler giymek yerine daha hafif ve havadar kumaşları tercih edebilir, sigarayı bırakmayı deneyebilirsiniz.

Reçeteli İlaçlar

Östrojen tedavisi (krem, jel, östrojen ilaçları), doğum kontrol hapları ve antidepresanlar gibi tedavi yöntemleri ruh halinde meydana gelen değişimleri ve sıcak basması şikayetlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Reçeteli olarak verilen vajinal kremler vajinal kuruluğu gidermeye yardımcı olabilir. Semptomlarınızı yönetmek ve hangi hormonal ilacın işe yarayıp yaramadığını görmek için sağlık uzmanınıza başvurabilirsiniz.

Menopoz Yaşı Üzerinde Etkili Multivitamin Takviyeleri

Soya İzoflavonları: Fitoöstrojen izoflavonları içeren ve soya fasulyesinden elde edilen bir besin takviyesi olan soya izoflavonları, östrojen reseptörleri aracılığıyla aracılık eden östrojen etkisini taklit eder ve östrojen metabolizmasını modüle eder. Yapılan çalışmalar izoflavon tedavisi ile sıcak basmalarında yaklaşık %70’lik bir azalma olduğunu göstermiştir.

D vitamini: Özellikle 40 yaşından sonra vücudun D vitaminine olan ihtiyacı artar. Depresyon, osteoporoz, yüksek kan basıncı, diyabet menopoz dönemi şikayetleri arasındadır. Orta yaştaki kadınlar için D vitamini perimenopoz ve menopoz semptomlarının hafifletilmesinde ve kemik sağlığının iyileşmesinde rol oynayabilir.

Selenyum: Vücuttaki tüm organların maksimum konsantrasyonunu içeren tiroid, fonksiyonları için iyot ve selenyum ihtiyaç duyar. Hem bağışıklık sisteminin işleyişinde hem de enerji seviyelerinin ayarlanmasında etkilidir. Optimal tiroid fonksiyonu için selenyum ve iyot takviyesi minerallerin vücutta doğru şekilde kullanımını sağlarken menopoz ve menopoz dönem sonrası sorunları iyileştirmede etkilidir.

Çinko: Yumurtalık foliküllerini besleyerek adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olan çinko aynı zamanda menstrual dönem ağrıları ve duygu durum değişimleri üzerinde de etkilidir. Çinko, testosteronu azaltır, kolajen ve doku sağlığını korumaya yardımcı olur. Özellikle çinko ve selenyum İle birlikte alındığında tiroid hormonunun sentezini uyararak menopoz dönemi öncesi ve sonrasında semptomların azalmasına yardımcı olur.

Çoğu kadın menopozdan birkaç yıl öncesinde semptomlar yaşamaya başlar. Semptomlar 4 yıl veya daha fazla devam edebilir. Belirtileriniz şiddetliyse ve yaşam kalitenizi etkiliyorsa doktora başvurabilir ve günlük yaşamda yapılacak değişikliklerle birlikte bir uzman kontrolünde ilaç tedavisine başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra tüm menopoz sürecinde Vitabiotics tarafından üretilen size ve bedeninize destek olacak Menopace Original kullanmaya başlayabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri