Fren Balataları Ne Zaman Değişir? Fren Balatalarının Bittiği Nasıl Anlaşılır?

 Aracın yavaşlamasını ya da duraklamasını sağlayan fren balataları özellikle güvenli bir sürüş için önemlidir. Bu yüzden fren balatalarının bakımı ve değişimi düzenli olarak takip edilmelidir. Fren balatası değişim zamanları sürücünün sürüş tarzına ve balatanın malzemelerine göre farklılık gösterse de ortalama olarak 40-50 kilometrede bir değiştirilmesi gereklidir. Bu sürecin sağlıklı takibi için öncelikle sürüş esnasında en sık kullanılan parçalardan biri olan fren balatalarının bittiği nasıl anlaşılır bilmek gereklidir.

Fren Balatalarının Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Fren balatalarının bittiğini anlamak için yapılması gereken bazı noktalar mevcuttur;

Düşük fren kavraması: Bilindiği üzere fren balatasının görevlerinden biri yavaşlamayı sağlamaktır. Eğer yavaşlamak istenildiğinde frene eskisine göre daha çok baskı uygulamak gerekiyor ise fren balatasının değiştirilmesi gerektiği anlaşılabilmektedir.

Balatanın kalınlığı: Balata kalınlığı jantların arasından kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Bu kalınlık %25’in altına düştüyse balataların değiştirilme zamanı gelmiştir. %25 ise 3 mm’ye tekabül etmektedir.

Gıcırdama sesi: Fren balatasının dibinde minik metal kıllar bulunmaktadır. Bu kılların görevi sürücüye fren balatasının bittiğine dair uyarı vermektir. Frene basıldığında disklerden gıcırtı sesi geldiğinde fren balatasının bittiği anlaşılabilmektedir.

Tüm bu noktalara dikkat ederek fren balatasının bittiği rahatlıkla fark edilebilir.

Fren Balatalarının Neden Aşınır?

Sürüş sırasında sıklıkla yavaşlama ve durma aksiyonları alındığı için fren balatalarının aşınması oldukça olağan bir durumdur ve bu yüzden bir süre sonra muhakkak değiştirilmesi gerekmektedir. Fakat elbette bu sürecin neden gerçekleştiğini daha iyi anlatabilecek bazı faktörler de vardır. Bunlar;

Balata malzemesi: Balata malzemesi yıpranmanın gecikmesini önleyebilecek noktalardan biridir. Bu malzameyi karbon seramik balatalardan seçmek ömrü uzatacaktır fakat bu malzemeden yapılan fren balatasını kullanabilmek için balataların yeterli miktarda ısınmalarını beklemek gerekmektedir. Ayrıca karbon seramik balatalar spor arabalarında daha sıklıkla tercih edilmektedir. Yaygın olarak kullanılan balata malzemesi hem daha uygun fiyatlı hem de günlük kullanıma daha uygun olduğu için metal balatalardır.

Sürüş tarzı: Sürüş tarzı fren balatalarının yıpranma hızına en yoğun etki eden faktörlerden biridir. Agresif sürüş yerine daha kademeli ve yumuşak bir sürüşe yönelmek fren balatalarının yıpranmasını da geciktirecektir. Aynı zamanda bu sürüş tarzı daha güvenli bir sürüş deneyimi de sunacaktır.

Sürüş koşulları: Sürüş koşulları da sürüşü etkileyen önemli faktörlerden biridir. Şehir içi ulaşımda daha çok durma-kalkma yapıldığı için fren balataları daha hızlı yıpranmaktadır. Fakat trafiğin ve yokuşun daha az olduğu yollarda fren balataları daha uzun bir ömre sahip olabilmektedir.

Fren balatalarının değiştirilmemesi ya da takip edilmemesi hayati risklere sebebiyet verebilmektedir. Balatanın değiştirilmemesi diske de zarar vermektedir. Ve diskin kullanılamaz hale gelmesi hem daha çok masrafa sebebiyet verir hem de ciddi kazalara neden olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri