TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU'NUN PAYLAŞIMI
Banka kredilerine ulaşmak zorlaştı. Türkiye’nin her il ve ilçesinden bankalara yönelik şikayetler artıyor. Firmaların kredi talepleri karşılanmıyor veya çok yüksek maliyetler çıkarılıyor. Üretim, istihdam, yatırım için bankaları daha duyarlı ve yapıcı olmaya davet ediyorum.
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Yıldırım: Finansmana erişim giderek zorlaşıyor
Geçtiğimiz pazartesi günü Finansal İstikrar Komitesinin yaptığı toplantıdan sonra; Makro ihtiyati politika tedbirlerinin özellikle kredi piyasasına olan etkilerinin analiz edildiğini belirten Yıldırım, “İş dünyası olarak durumu analiz ettiğimizde; alınan tedbirlerin kredi piyasasına etkilerinin finansmana erişimimizi zorladığını net bir şekilde söyleyebiliriz.” diyerek şöyle devam etti:
“Bildiğiniz üzere BDDK, döviz varlığı olan şirketlerin TL kredi kullanımına sınırlama getiren kararlar almıştı. 7 Temmuzda bu kısıtlayıcı kararlarda bazı esnemeler yapıldı. Atılan bu olumlu adımlara, yapılan çalışmalara rağmen ne yazık ki finansman maliyetlerinin pahalılığı finansmana erişimimizi zorluyor… TCMB faizleri düşürmesine rağmen ticari kredi faizleri son 4 yılın zirvesine tırmandı. Ticari kredi faizleri şu an yüzde 30’un üzerinde. Tüketici kredi faizleri de Kasım 2018’den bu yana en yüksek seviyede. Merkez Bankası verileri ticari kredi büyüme hızının hız kestiğini gösteriyor. Haziran başında %49,3 olan toplam kredi büyümesi % 39,3’e indi. Kısaca finansmana erişim giderek zorlaşıyor. Finansmana ulaşımı kısıtlayıcı tedbirler yumuşatılsa da yeterli değil. Kısa vadeli, günü kurtaracak uygulamalar maalesef ülke ekonomimizin potansiyelini kullanmamızı kısıtlıyor. Zira öngörümüz kalmıyor. İhtiyacımız olan yapısal ve kalıcı tedbirler… “
Yıldırım: Euro- Dolar paritesi ihracatçıları zor durumda bırakıyor
Mecliste yaptığı konuşmada Euro-Dolar paritesine de değinen Yıldırım,
“Euro-Dolar paritesinin 2002'den bu yana en düşük seviyeye gelmesi de olumsuzluk yaratıyor. Dolar ve Euro’nun eşitlenmesi, gelirinin önemli bir kısmı Euro, maliyeti ise dolardan oluşan ihracatçıları zor durumda bırakmaya başladı. Türkiye’nin ihracat gelirlerini ağırlıklı olarak Euro oluşturuyor. Ama ithalat ve dış borç ödemelerimizin ağırlığı dolar. Yani ekonomik faaliyetlerimize bir olumsuz yansıma da pariteden geliyor.” ifadesini kullandı.