Antepfıstığında Yok Yılında! Birde Fiyatlar 40 Lira Olunca, Antepfıstığı üreticileri iyice umutsuzluğa düştü

Gaziantep’in bazı bölgelerinde başlayan fıstık hasadı sonrası, boz fıstık 40 TL’den satılmaya başladı. Halde 40 TL’den giden fıstık fiyatları üreticileri isyan ettirdi. Antepfıstığının en az 100 TL’den satılması gerektiğini kaydeden üreticiler, aksi durumda zarar edeceklerini, Antepfıstığında taban fiyat uygulamasına da geçilmesi gerektiğini belirttiler.

Gaziantep’in yöresel lezzetlerinden olan Antepfıstığında, kimi bölgelerde erken hasat başladı. Kentin bazı noktalarında boz kırmak olarak adlandırılan erken hasat ürünlerinin satışı da hallerde başladı. Boz fıstığın kilogram fiyatının 40 TL olarak belirlenmesinin ardından üreticileri duruma tepki gösterdi. 2022 yılında var yılı yaşanması beklenirken, kuraklık nedeniyle düşük rekolte ile karşı karşıya kalan üretici, durumdan şikayetçi.

ÜRETİCİDEN DÜŞÜK FİYATA ALINIYOR...

Rekoltenin düşük olması nedeniyle endişe yaşayan üreticileri bir başka korku kapladı. Üreticiler, artan üretim maliyetlerine paralel olarak fıstık fiyatlarının yüksek olması gerektiğini belirtiyor. Ancak her yıl olduğu gibi Gaziantep’te de düşük fiyata satılan alınan ürünler, tüccarlar tarafından yüksek fiyatlara tüketicilere satılıyor.

KİLOGRAM FİYATI 100 TL OLMALI

Mazot, gübre, ilaç gibi girdi maliyetlerinin yüzde 100’ün üzerinde zamlandığını belirten çiftçiler, boz fıstığın kilosunun 70 TL, kırmızı kabuklu fıstığın kilosunun da 100 TL’den aşağı olmaması gerektiğini vurguladı. 

ÇİFTÇİLERE UCUZA SATMAYIN UYARISI

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, boz fıstığın kilosunun 70 TL, kırmızı kabuklu fıstığın kilosunun ise 100 liradan düşük olmaması gerektiğini söyledi. Çolak, “Günümüzde hiç ucuz bir şey kalmadı. Çiftçinin hem büyük ham maddeleri olan mazot, ilaç, gübre ve diğer girdi maliyetleri aşırı pahalandı. Dolayısıyla dediğimiz fiyatlarında altında satışlar olursa çiftçilerimizi kurtarmaz. Bir kez daha çiftçilerimize fıstığı ucuza satmamalarını konusunda uyarıyoruz. Hasattan bir ay sonra fiyatların daha da yükselme ihtimali var” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri