Türkiye’den Almanya’ya Vize Nasıl Alınır?

Almanya’yı ziyaret etmek isteyen kişiler planladıkları seyahatin amacına göre farklı Almanya vizesi türlerine başvurmalıdırlar.

Umuma Mahsus Pasaport hamili yani bordo pasaportlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Almanya’yı çeşitli nedenlerle ziyaret etmek istemesi halinde Almanya’ya giriş yapmak için Almanya vizesi alması gerekir.

Almanya’ya seyahat edecek kişilerin pasaportlarında daha öncesine ait çok girişli ve geçerli bir Schengen vizesi olduğu takdirde Almanya’ya girişte gerekli olan Almanya Schengen vizesi başvurusunda bulunulması gerekmez.

Schengen bölgesine üye ülkelerden biri olan Almanya vizesi sahibi olan kişiler Almanya’dan başlayarak diğer Schengen bölgesi ülkelerine de Almanya Schengen vizesi sayesinde seyahat edebilirler. Almanya’ya seyahat edecek olan kişilerin seyahatleri 90 güne kadar olduğu takdirde Almanya Schengen vizesi, seyahatleri 90 günden uzun olduğu takdirde ise Almanya Ulusal vizesi başvurusunda bulunmaları gerekir.

Yeşil, gri, siyah ve kırmızı pasaport hamili olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmayacak seyahatleri için Almanya vizesi başvurusu yapmak zorunda değillerdir.

Aile birleşimi, çalışma izni, oturum izni gibi nedenlerle Almanya’ya uzun süreli seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Almanya ulusal vize başvurusunda bulunması gerekir. Uzun süreli vize başvuruları doğrudan Almanya Konsolosluğu’na ya da Almanya Büyükelçiliği’ne yapılabilir. 90 güne kadar olan seyahatler için alınacak Almanya vizesi ise Almanya Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği kurumlara veya turizm/seyahat acentelerine yapılabilir.

Almanya Schengen Vizesi Nedir?

1995 yılında yürürlüğe giren Avrupa Birliği Schengen Sözleşmesi kapsamında sözleşmeye taraf olan ülkeler arasında dolaşım serbestisine sahip bir bölge oluşturulmuş olup sözleşmede imzası olan ülkeler Schengen Bölgesi dışında kalan ülkelere ilişkin sınır geçişlerine yönelik ortak kurallar uygulamaya başladı. Schengen bölgesi toplamda 26 ülkeden oluşur. Almanya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Liechtenstein, Letonya, Lüksemburg, Polonya, Slovakya, Yunanistan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, İspanya, İtalya, Macaristan, Litvanya, Malta, Portekiz ve Slovenya Schengen bölgesi kapsamındadır. Norveç, İsviçre ve İzlanda AB’ye üye olmamakla birlikte özel bir anlaşmayla Schengen bölgesine dahil olmuş ülkelerdir.

Schengen bölgesine üye bir ülkeye seyahat etmek isteyen kişilerin seyahatlerini vize başvurusunda bulundukları Schengen bölgesi ülkesinden başlatmak kaydıyla diğer Schengen bölgesi ülkelerine aynı vizeyle seyahat etme hakkı vardır. Bununla birlikte Schengen vizesi 90 güne kadar olan seyahatler için geçerliliğe sahiptir.

Almanya Vize Kategorileri Nelerdir?

Almanya’yı ziyaret etmek isteyen kişiler planladıkları seyahatin amacına göre farklı Almanya vizesi türlerine başvurmalıdırlar. Almanya vizesi yapılacak olan seyahatin süresine göre kısa süreli ve uzun süreli olarak sınıflandırılır.

Almanya’ya resmi, ticari, eğitim, ziyaret, araştırma, spor, turistik, gelir getiren faaliyet, tedavi, gönüllü faaliyet, konferansa katılma, spor ya da kültürel etkinliğe katılma amacıyla Schengen vizesi yani C tipi vize alınmalıdır. Ayrıca Almanya turistik vizesi, Almanya ticari vizesi ve Almanya aile ziyareti vizesi de bu kategoride yer alır.

Kesintisiz olarak 90 günden uzun süreyle Almanya’da konaklamak isteyen kişiler öğrenci, aile birleşimi ve çalışma amacıyla Almanya ulusal vizesi yani D tipi vize başvurusunda bulunmalıdırlar. Almanya D tipi vizesi için başvurular Almanya Büyükelçiliği’ne ve Almanya Konsolosluğu’na birebir yapılmalıdır. Almanya aile birleşimi vizesiyle Almanya çalışma vizesi ve Almanya Erasmus vizesi bu kategoride bulunur.

Türkiye’den hareket ederek Almanya üzerinden üçüncü bir ülkeye transit geçiş yapacak olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Havaalanı Transit Vize başvurusunda bulunması gerekir. A tipi vize sahipleri havalimanında uluslararası transit bölümünü terk etmeksizin ve pasaport kontrolünden geçmeden aktarma yaparak seyahat ederler. Transit seyahatler Münih ve Frankfurt/Main Havalimanlarında ve belirli zamanlarda Düsseldorf, Berlin-Tegel, Hamburg ve Köln-Bonn Havalimanlarında yapılabilir.

Almanya’ya uzun süreli kalmayı gerektiren nedenlerle seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya Konsolosluğu ya da Almanya BüyükelçiliğiWne doğrudan vize başvurusunda bulunabilirler. Bununla birlikte kısa süreli olarak Almanya’ya seyahat etmek isteyen kişiler Almanya Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği kurumlar, vize merkezleri ve turizm/seyahat acenteleri aracılığıyla yapabilirler.

Almanya vizesi başvurusu yapmak için öncelikle vize başvuru formu doldurarak ibraz etmek gerekir. İbraz edilmesi gereken diğer evraklar seyahat amacına göre değişebilir. Almanya vizesi başvurusunda kullanılan vize başvuru formunun Almanca ve Türkçe olmak üzere iki dilde, büyük harflerle ve eksiksiz olarak kullanılması gerekir. Almanya Konsolosluğu Almanya vize başvurusu yapacak kişilerden, yapacakları seyahatin amacını, seyahat masraflarının karşılanma şeklini ve başvuru sahibinin Türkiye’ye geri döneceğini gösterir belgeler ibraz etmesini ister. Almanya vizesi için gereken evraklar diğer Schengen ülkelerinin talep ettiği vize başvurusu belgeleri iile benzerlik gösterir. Almanya vizesi için başvuruda bulunacak olan kişiler, vize başvuru süreçlerinin hızlı ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve sonuçlanması için kendilerinden istenilen evrakları doğru ve eksiksiz bir şekilde ibraz etmeye özen göstermelidirler.

Siz de Almanya vizesi ve Amerika vizesi başta olmak üzere tüm vize başvurularınızı Vize Başvuru Merkezi aracılığıyla gerçekleştirerek vize alma sürecinizin hızlı, kolay ve konforlu bir şekilde tamamlanması imkanını elde edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri