Pandemi nedeniyle böbrek bağışında bir azalma yaşandığına dikkat çeken Gaziantep Böbrek Nakli ve Hemodiyaliz Hastaları Derneği Başkanı Mustafa Yücel, vatandaşa böbrek bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti.
Hem kentimizde hem de ülke genelinde böbrek hasta sayısı artıyor
Gaziantep’te böbrek nakli bekleyen ve hemodiyalize bağlanan kişi sayısının 2 bin civarında olduğunu açıklayan Yücel, kentte bulunan 7-8 diyaliz merkezinin tümünün tam kapasite ile çalıştığını belirtti. “Ülke genelinde 40 bin insan böbrek nakli bekliyor. Hem kentimizde hem de ülke genelinde bu sayı her yıl artıyor” dedi.
Kendi imkanlarımızla ayakta kalma mücadelesi veriyoruz
Giderleri karşılamakta zorlandıklarını kaydeden Yücel, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’den aylar öncesinden randevu talep etmelerine karşın şu ana kadar olumlu ya da olumsuz herhangi bir dönüş sağlanmadığını sözlerine ekledi. “Kendi imkanlarımızla ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Eski yerimiz Karagöz-Suburcu Caddesi’nde bir iş merkezi içerisinde üçüncü katta hizmet veriyorduk. Dolayısıyla hastalarımız veya bu hastalık konusunda bilgi almak isteyenler gelemiyordu. Şimdi bulunduğumuz yeri bir hayırsever verdi, kendisine teşekkür ediyoruz. Hastalarımız buraya ulaşmakta zorluk yaşamıyorlar” ifadelerini kullandı.
17 yıldan beri nakil bekliyoruz
Hastaları yönlendirdiklerini, bilgi verdiklerini kaydeden Gaziantep Böbrek Nakli ve Hemodiyaliz Hastaları Derneği Başkan Yardımcısı Hüseyin Orman “17 yıldan beri nakil bekliyoruz. Böbrek yetmezliğinin nedeni şeker veya yüksek tansiyon. Börek bulmak çok zor. Çünkü böbrek verecek kişinin birinci derece yakının olması gerekiyor. Yoksa dokular büyük oranda uyuşmuyor. Eğer yakınında böbrek yok ise Sağlık Bakanlığı’na kayıt yaptırıyorsun, olduğu zaman sana bilgi veriyorlar. Ama bu bir yıl, 20 yıl veya daha fazlada sürebilir” şeklinde konuştu.
Bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu böbrek nakli
Diyalize giren kişinin tansiyonun düştüğünü veya yükseldiğine dikkat çeken Orman, “Yediğin içtiğin vücutta kalıyor, vücut sindirmiyor, eritmiyor. Dolayısıyla diyaliz makinesi vücuttaki sıvı ve katıları eritiyor, dışarı atıyor, kanı temizliyor. Ancak makineye bağlanan kişide ilerleyen zamanlarda kalp ve kemik erimesi gibi hastalıklarda çıkıyor. Bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu böbrek nakli” açıklamasını yaptı.
Böbrek yetmezliğinin tanımı şu şekilde: “Böbreklerin çeşitli nedenlerle tekrar düzelemeyecek şekilde bozulması ve görevlerini yapamamasına bağlı olarak; vücutta su, üre, kreatinin, ürik asit ve diğer zehirli maddelerin birikmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalık. Hastalar vücutlarında su birikmesi sonucunda tansiyon yüksekliği, nefes darlığı gibi şikayetlerle veya üre ve diğer zehirli maddelerin yol açtığı bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik, güçsüzlük, iştahsızlık gibi şikayetlerle ya da potasyum yüksekliği sonucunda kalbin durması riski gibi durumlarla diyaliz ve böbrek nakli (transplantasyon) gibi tedavilere ihtiyaç duyuyor.