Gaziantep’te gerçekleştirilen Kamu ihalelerine giren yok! Kamuya yol, konut, bina, köprü yapan müteahhitlerden ‘batıyoruz’ feryatları yükseliyor.

Yılın ilk 4 aylık döneminde 2 binden fazla kamu yatırımının durduğunu, yapılan güncellemenin yıl ortası gelmeden anlamını yitirdiğini ve firmaları zora soktuğunu söyleyen sektör temsilcileri, Gaziantep’te gerçekleştirilen kamu ihalelerine girmeye korktuklarını ifade ettiler.


Türkiye’de İnşaat Sektöründe yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Ekonominin lokomotifi konumunda olan inşaat sektöründe yaşanan bu kriz, döviz kurunda yaşanan artışlar ile birlikte durdurulamaz bir noktaya ulaştı. Sektör temsilcileri, maliyetlerde yaşanan artışın sektörün önünü tıkadığını ve müteahhitlerin iş yapamayacak boyutlara ulaştığını söyledi.

Kamu ile çalışan müteahhitler ise neredeyse iflasın eşiğinde olduklarını ifade ediyor. Kamuya yol, konut, bina, köprü yapan müteahhitlerden ‘batıyoruz’ feryatları yükseliyor. Yüzde 500’e varan olağanüstü zamlar binlerce müteahhidi batma noktasına getirdi.

‘250’DEN FAZLA SEKTÖR ETKİLENİYOR’

İnşaattaki sıkıntının sadece müteahhitleri değil, zincirleme olarak 250'den fazla sektörü, kredi veren bankaları ve 2,5 milyon inşaat işçisini zora sokacağını belirten Kamu müteahhitleri, maliyetlerdeki artışlara dikkat çekerken fiyat farkı ödemeleri ve tasfiye haklarının verilmelerini talep ediyor.

Son bir yıl içerisinde inşaat maliyetlerindeki artışların yüzde 107’nin üzerine çıkması ile birlikte ülke genelinde olduğu gibi Gaziantepli müteahhitler de kriz ile karşı karşıya kaldı. Yaşanan krize ilişkin açıklamalarda bulunan kamu ile iş yapan müteahhitler, “Ne yazık ki artan maliyetler karşında ayakta kalamayacak duruma geldik. İnşaat sektörünün yok olmaması için kamuya iş yapan müteahhitlere fiyat farkı verilmesi ve tasfiye hakkı tanınması artık zorunluluk halini aldı.

“BİR YILDA İNŞAAT MALİYETLERİ YÜZDE 107 ARTTI”

İnşaat piyasasında Gaziantep’te hem arsa fiyatlarında bir artışın hem de inşaat maliyetlerinde ciddi bir artışın olduğunu dile getiren Müteahhitler, “ İnşaat ile ilgili tüm işlerde kullanılan birim fiyatların, geçen yıldan ortalama yüzde 80-90 arttırıldığı halde yılın ilk 4 ayında 2 binin üzerinde yapım işi iptal edilmişti. Henüz yılın ortası gelmeden fiyatların tekrar arttırılması, durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Doların bu denli artması önümüzdeki dönemlerde daha da sıkıntılı günler yaşamamıza sebebiyet verecek. Neredeyse iflas bayrağını çekmemek için direniyoruz. Türkiye’de özellikle de Gaziantep’te en fazla istihdamı sağlayan sektör, inşaat sektörü devletin inşaat sektörüne destek çıkması gerekiyor” şeklinde konuştular.

2022’DE 2 BİNDEN FAZLA YATIRIM DURDU

İnşaat sektörünün bacasız sanayi olduğunu ve 300’e yakın alt sektörünü de dikkate alındığında yaklaşık 4 milyona yakın insanın bu sektörden geçimini sağladığına dikkat çeken Müteahhitler, sektörün girdiği darboğazdan çıkabilmesi için üreticilerin iç piyasadaki fiyatlarını gözden geçirmeleri gerektiğini de söylediler.

‘İHALEYE GİRMEYE KORKUYORUZ’

2022 yılın ilk 4 aylık döneminde 2 binden fazla kamu yatırımının durduğunu, yıl ortası gelmeden yapılan güncellemenin  anlamının kalmamasının firmaları zora soktuğunu söyleyen sektör temsilcileri, Gaziantep’te gerçekleştirilen kamu ihalelerine girmeye korktuklarını ifade ettiler.

2022 yılı İl Planlama Koordinasyon Toplantısı’nda kamu ihaleleri gündeme gelirken sektör temsilcileri, “Kamu ihaleleri konusunda devlet tarafından belirlenen rakamlar ile piyasa koşulları arasında uçurum var, ihaleye girmeye korkuyoruz birim fiyatlarında değişikliğe gidilmezse kamu yatırımları durma noktasına gelecek” yanıtını verdiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri