Gaziantep'te Ne Vatandaşta Ne Esnafta Bayram Sevinci Var! Gaziantep'te Bayramlık kıyafet ve ikramlık bakmaya çarşıya inen vatandaşlar fiyatları görünce şok geçiriyor

Gaziler Caddesi’nde bayram öncesi işler durma noktasına geldi. Kurbanlık fiyatlarının açıklanmasının ardından bu sene kurban kesemeyecekleri belli olan vatandaşlar çocuklarının yüzünü güldürebilmek için Gaziantep’in ticaret kalbi Gaziler Caddesi’ne indiler. Bayramlık kıyafet ve ikramlık bakmaya çarşıya inen vatandaşın fiyatları görünce ise hevesi kursağında kaldı.

Döviz krizi ve enflasyon etkisiyle artan fiyatlardan olumsuz etkilendiklerini belirten esnaflar ise akşamdan sabaha değişen fiyatlar nedeniyle zor durumda olduklarını, ekonomik dar boğazın etkilediği vatandaşların ise artış alışveriş yapacak durumunun kalmadığını kaydettiler. Kentin önemli ticaret noktalarından olan ve yüzlerce esnafın bulunduğu Gaziler Caddesi’nde de bayram öncesi işler kesat.

‘AYNI ÜRÜNÜ ERTESİ GÜNE AYNI FİYATTAN ALAMIYORUZ’

Bir zamanlar, kentin can damarı olan Gaziler Caddesi’nde bulunan esnaf, dükkân kiraları, elektrik zamları ile başlayan ve döviz krizi ile devam eden sıkıntıların hemen her gün arttığını söyledi. Gazetemize konuşan esnaflar, birkaç gün önce satın alınan ürünün, ertesi gün ya da ertesi hafta zamlandığını, satılan ürünün yerine yeni ürün koymakta güçlük çektiklerini belirttiler.

“PANDEMİ GİTTİ, ZAMLAR GELDİ”

Gaziler Caddesi’nde iş yapan esnaflar, Gaziantep ekonomisinin kalbi olan çarşı bölgesinde eski hareketlilik AVM’lerin açılması ile etkisini kaybettiğini dile getirerek, “Yıllardır git gide azalan işlerimiz, alım gücünün azalması ile birlikte dip noktaya ulaştı. Pandemi döneminde uygulanan kapanmalardan büyük zarar gördük etkisini hala üzerimizden atamadık. Başlayan ‘Normalleşme Süreci’ ile tam rahat bir nefes aldık derken, bu kez de elektrik, doğalgaz zammı, kiralara yapılan artışlar ortaya çıktı” diyerek dert yandı.

‘NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK’

Döviz kurundaki durdurulamaz artışın neden olduğu krizi anlatan çarşı esnafı, “Kurda yaşanan dalgalanma sonrası Dolar 17 lira, Euro kuru ise 18 liraya yükseldi. TL’nin bu denli değer kaybetmesinin beklemiyorduk. Bu andan itibaren satış ya da üretim için aldığımız ürünler, haftalar hatta günler için zamlanmaya başladı. Kısa süre içerisinde değişen fiyatlar karşısında ne yapacağımızı şaşırdık. Toptancılara gittiğimiz zaman doların yükselişi bahane gösterilerek fiyat artışı yapıldığı ifade edildi. Ülkeye yurt dışından gelen ürünlerdeki artışla birlikte zamlar içinden çıkılmaz hale geldi” şeklinde konuştu.

“NE VATANDAŞ NE DE ESNAF MEMNUN”

Sözlerini sürdüren Esnaflar, “Çok kısa süre içerisinde yaşanan fiyat değişimleri, bizleri de vatandaşları da olumsuz etkiledi. Vatandaş alışveriş yaparken, hayretlere düşüyor. Çünkü ürün fiyatları bir gün ya da bir hafta öncesine oranla değişmiş oluyor. Hal böyle olunca ne vatandaş alışveriş yapabilir ne de bizler satış yapabiliyoruz. Böyle giderse esnafın durumu daha da kötüleşecek gibi” ifadelerini kullandılar.

ÇARŞIDA BAYRAMLIK ALAN KALMADI

Çocuklarıyla birlikte bayram alışverişine çıkan vatandaşlar ise, “ Çocuklara kıyafet almak için geldik ancak alamayacağız gibi görünüyor. Korkuyoruz aslında, milletin durumu belli, kıt kanaat geçiniyor insanlar. Emekli maaşını düşün, ev kirası, doğalgaz, elektrik, su, faturalar derken bütçede ayıracak hiç para kalmıyor. Ay sonunu getiremiyoruz, geçen yıla göre her şey çok pahalı, fiyatların günü gününü tutmuyor ne yaptıkları belli değil! Eti hiç alamıyoruz bu sene nasıl kurban keseceğiz bilmiyoruz’ şeklinde konuştular.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri