Gaziantepliler peynir fiyatlarında yaşanan fiyat artışı nedeniyle kahvaltı sofrasından peyniri de çıkarttı! Geçen Sene 35 TL. Olan Peynir Bu yıl 100 TL.

Süt ürünlerine yapılan zammın ardından peynir fiyatlarında da yaşanan fiyat artışı, kahvaltı sofrasından peyniri de çıkarttı. Gaziantepli peynir üreticileri, “Geçen sene ve bu sene arasında çok fark var. Geçen sene 35 TL’ye peynir sattık. Şu anda 100 TL’den aşağıya peynir satamıyoruz.” Diyerek piyasadaki durumu dile getirdiler.

Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs 2022'den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını (çiğ süt destek primi hariç) litre başına 7,50 lira olarak belirlemişti. Süt Üreticileri Birliği, yem fiyatlarına gelen zamlar ile mazot ve elektrik fiyatlarının sürekli artmasının üreticileri üretimden soğutma noktasına getirdiğini dile getirdi. 

FİYATLARDA YÜZDE 40 ARTIŞ YAŞANDI

Süt, ayran ve yoğurt gibi pastörize ürünlere hemen yansıyan fiyatlar, olgunlaştırılmış peynir grubunda ise etiketlere yeni yeni yansıyor. Markalı süt ürünlerinde ürününe göre değişkenlik göstermekle beraber yüzde 40’a varan artışlar yaşanırken, özel markalı (private label) ürünlerde ise fiyat artışı yüzde 18,5 olarak hesaplandı.

SÜT HAYVANLARI KESİME GİDER

Yem fiyatlarına gelen zamlar artı mazot ve elektrik fiyatlarının sürekli artması süt üreticilerimizi üretimden soğutma noktasına getirdiğini dile getiren üreticiler, “15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatlarına yapılan artışın yem fiyatlarına ve diğer girdilere gelen zamlardan dolayı bir anlamı kalmamıştır. Çiğ süt fiyatlarının yeniden belirlenmesi gerekir. Bugün için 1 litre süt maliyeti 7,4 liraya çıkmakta. Maalesef yine yapılan artış pariteyi koruyamamaktadır. Piyasalar normalleşene kadar çiğ süt fiyatlarının aylık olarak belirlenmesini istiyoruz. Aksi takdirde süt hayvanları kesime gider hayvan kalmaz” ifadelerinde bulundular.

Son zamlardan sonra markalı 500 gram Ezine peyniri 60 liradan 78 liraya kadar yükseldi. 350 gramlık koyun peyniri ise zam sonrası 42 liradan 58 liraya market raflarında yer buldu. 1 kilogram inek peyniri 100 liradan 120 liraya çıktı.

‘ENFLASYON VATANDAŞI YERLERDE SÜRÜYOR’

Gaziantepli peynir üreticileri, “Geçen sene ve bu sene arasında çok fark var. Geçen sene 35 TL’ye peynir sattık. Şu anda 100 TL’den aşağıya peynir satamıyoruz. Bu yıl özellikle yem fiyatlarında artan pahalılık peyniri de vurdu. Enflasyon vatandaşı yerlerde sürüyor. Süte yüzde 35 zam yapmışlardı, bir zam yapmaları söz konusu. Vatandaşın alım gücü yok. Geçen sene neredeyse her müşteriye 20-40 kilo Antep Peyniri satıyorduk. Bu sene vatandaş 5 kiloyu zar zor alıyor. Hatay peyniri bundan 4 ay önce 35 TL’ydi şu an 85 TL oldu. Beyaz peynir geçen sene 20 TL’ydi şu an 60 TL. Gel şimdi ucuzdan satabil de para kazan!” dediler.

‘HALK BİZİMLE KAVGAYA TUTUŞUYOR’

Et ve süt ürünlerine yüzde 30- 35 oranlarında zam yapılması iyi bir fikir olmadığını aktaran Gaziantepli peynirciler, “Bizim satış pozisyonumuz yüzde 50 düşüş oranında, esnaf olarak bu konudan son derece rahatsızız. Bize fırsatçısınız, ‘ Peynir dolara mı bağlı, enflasyona mı bağlı?’ diyorlar. Devletimiz zammı yapıyor ama zamlar hep esnafların inisiyatifinde görünüyor. Halk da bizimle kavgaya tutuşuyor zammı sanki ben mi yapıyorum” diyerek isyan ettiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri