Gaziantep'te vatandaşlar ev kiralarını ödemek için telefonlarını satıyor! Gaziantep'te telefoncular iflasın eşiğinde...ALAN YOK! SATAN ÇOK!

Döviz kurlarındaki yükseliş, son dönemde getirilen vergi yükü ile birlikte, cep telefonlarının yanına yaklaşılacağı kalmadı. Cep telefonu bayileri satış yapamadıklarını belirterek, “ Alan yok, ama satan çok. İnsanlar evinin kirasını ödemek için gelip telefonlarını satıyor.” Şeklinde konuştular.

Teknoloji ürünlerinin dolar bazlı üretildiğini ve satışta da dolar kurundan kaynaklı bir fiyat artışı yaşandığını dile getiren telefoncu esnafı, iş yapamaz oldu. Ev kirasını ödemek için telefonunu satan insanların olduğunu ifade eden esnaflar, alım gücü düşük olan vatandaşa nasıl ürün satacağını şaşırmış halde…

‘EVİNİN KİRASINI VERMEK İÇİN TELEFON SATAN VAR’

Kiralarla birlikte vergilerin de arttığını ifade eden telefoncu esnafı Sefer Kılıç, “Her anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle vergilerin gelmesiyle birlikte kiralarımız da arttı. Biz buraya 3 bin lira kira ödüyoruz üzerine bir de stopaj çıktı onu da biz ödüyoruz. Yüzde 20 stopaj ödüyoruz aylık 600 TL’ye tekabül ediyor. Telefonunu satan insanlar, alan insanlardan daha fazla! İnsanlar belli bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyorlar. Adamın cebinde parası yok, evinin kirasını vermek için telefonunu satıyor. Dolar deseniz yine eski seviyesine geliyor. Cihazların üzerine kur farkları da eklenince maliyetler uçup gidiyor, dolar yükseldikçe olan bize oluyor. İnsanların alım gücü kalmadı, bu durum otomatikman bizim işleri de sıkıntıya sokuyor, satış yapamıyoruz. Şuan da en düşük bir telefon 2 bin TL’ den başlıyor” şeklinde konuştu.

‘DÜKKÂNI KAPATACAĞIM’

Dolar kuru ve vergilerden yakınan telefoncu esnaflarından İbrahim Ethem, vergi maliyetlerinin de yüklenmesi ile birlikte geçinemez hale geldiklerini belirtti.

Ethem, “Bu şekilde devam ederse dükkânı 2-3 ay içerisinde kapatacağım. Çünkü dükkânın aylık kirası 15 bin lira. Her ay stopaj vergi ödüyoruz, zarara giriyoruz, kazanamıyoruz, cepten yiyoruz. Şu anda telefonunu satan çok! Kimisi kirası için satıyor kimisi çocuğuna ilaç almak için satıyor. Dolara gelen zam esnaf olarak bizleri bitirdi. Dükkân sabahtan akşama kadar boş. Sabah geliyoruz cepten yemeye başlıyoruz oturuyoruz akşama kadar. Şuan ikinci el en uygun telefon 2 bin 500 TL. Onun bile ne marka olduğu belli bile değil. Durum bundan ibaret başka ne söyleyebilirim” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri