Gaziantep’te bir zamanlar esnafın, işçinin öğle yemeğini yediği kebapçılar, gelinen noktada EN LÜKS lokanta durumuna geldi...GASTRONOMİ KENTİ Gaziantep'te nohut dürümü, baklava, ciğer kebabı gibi, ulaşılamaz gıdalar arasına

Gaziantep’te bir zamanlar esnafın, işçinin öğle yemeğini yediği kebapçılar, gelinen noktada lüks lokanta durumuna geldi. Ciğer kebabı fiyatları, işçinin bütçesini çoktan aştı. Nohut dürümünün fiyatının bile 15 TL olduğu şehirde, kebap dürümü baklava gibi ulaşılamaz gıdalar arasına girdi.

Eskiden şehir merkezinde esnaf ve işçinin öğle yemeğinde karnını doyurmak için tercih ettiği kebapçılar, artık öğle yemeği alternatifleri arasından çıktı.  Ciğer, kuşbaşı, kıyma dürümlerinin 35 – 50 TL arasında değiştiğini belirten vatandaşlar, bir işçinin öğle yemeğine bu miktarda bütçe ayırmasının mümkün olmadığını dile getiriyorlar.

BÜTÇEMİZİ AYARLAYARAK GİDİYORUZ

Eskiden herkesin gidip karnını doyurabileceği kebapçıların artık ulaşılmaz olduğunu belirten vatandaşlar, “ Eskiden öğlen arasında işten çıkıp, bir cağırtlak kebabı yemek lüks değildi. İşçisi, patronu herkesin gücü yeterdi. Ama artık lüks oldu. Bir işçinin öğle yemeğine 50-60 TL bütçe ayırması mümkün değil. Artık kebapçılara, belirli günlerde, öncesinde tasarruf edip para biriktirerek gidiyoruz. Kebapçılar, vatandaşlar için artık lüks oldu.” şeklinde konuşuyorlar.

KEBAPÇI DA MUTSUZ

Ardı ardına gelen zamların işlerini ciddi anlamda düşürdüğünü belirten kebapçı esnafı da gelinen noktadan memnun değil.

Zamlara yetişemediğini belirten esnaf Mustafa Şenburak “Ete, ciğere, ekmeğe gelen zamlar, gerçekten kebabı lüks yaptı. Şimdi diyorlar ki, onlara zam yapılınca siz de fiyatları arttırıyorsunuz. Biz de istemiyoruz ki. Çünkü her geçen gün müşteri sayımız geriliyor. Eskiden günde 100 kilo et satan dükkan, şimdi 40 kiloya düştü. Yarın ne olacağını bilmiyoruz. Üstelik ete gelen zam kadar, zam da yapamıyoruz. Kâr marjlarımız ciddi oranda azaldı. Aynı zammı yapsak, müşteri bulamayız.”dedi.


Dürüm fiyatlarının yüzde 100 arttığını belirten Halil İbrahim Polat “ Kebap fiyatlarımız 35-40 TL arası değişiyor. Geçen sene 20-25 TL’den satıyorduk. Durumu olmayan müşteri 10 TL’ye kavurma ile karnını doyurabiliyordu. Şimdi tavuk döner bile 20 TL oldu. Vatandaşa hak veriyoruz. Bu şartlarda bizim bile dürüm yiyecek halimiz kalmadı.” Şeklinde konuştu.

Yanlış politikaların piyasayı bu hale getirdiğini ileri süren Mehmet Atilla Abuşoğlu “ Ben kasaplıktan gelmeyim ve hayvancılığı biliyorum. Ben sağcı veya solcu değilim ben bu benim bildiğim iş olduğu için yanlışı da gözümle gördüğüm için söylüyorum. Hayvancılık ne yazık ki bitti. Onun için ete, tavuğa zam geliyor. Bu yanlış yüzden millet et yiyemiyor. Şu an bir kebabı 40 liraya satıyorum. Yanında su, ayran alındığını düşünün. 4 kişilik bir aile ortalama 300-400 TL hesapla çıkıyor. Bu hesabı müşterinin önüne koymaya ben utanıyorum.” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri