Gaziantep'te Baklava ve Fıstık Fiyatları FÜZE Gibi Uçuyor...Yok artık dedirten Baklava zamları nasıl durdurulacak? Köylü'de elindeki fıstğı satmayınca! Fıstık fiyatlarıda tavan yaptı...

Şanlıurfa’daki fıstık stokçularının birbirleriyle yüksek fiyattan alışveriş yaparak, fıstığın fiyatını özellikle yükselttikleri konuşulurken, Temmuz ayında başlayacak boz fıstık hasadı ile birlikte fiyatların normal seviyelere inmesi bekleniyor. Baklavacılar ise, fıstık fiyatındaki artış ile birlikte, fiyatlarına yüzde 20 zam yaptı. İşte zamlı fiyatlar...

Gaziantep’in, kent adı ile özdeşleşen en önemli markası olan Antepfıstığı fiyatları, aldı başını gidiyor. Fıstığın kilogram fiyatı 20 gün içerisinde yüzde 50 oranında zamlandı.

BAYRAM SONRASI YÜZDE 50 ZAMLANDI

Ramazan Bayramı sonrasında 300 TL civarında olan baklavalık iç Antepfıstığı fiyatı, 20 günde bir anda 450 TL’ye kadar yükseldi. Bir yıl öncesine kadar 150-170 TL civarlarında gezinen fıstığın, kısa sürede 450 TL’yi görmesi, özellikle baklavacıları isyan ettirdi. İstanbul’da BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım başkanlığında toplanan baklava sektör temsilcileri, fıstık fiyatlarındaki artışa isyan edip, fıstıksız baklava eylemi planladıklarını söylediler. Yıldırım’ın çağrısı Gaziantep’te karşılık bulmazken, kentteki baklavacılar, fıstıklı baklavaya devam kararı aldılar.


ARZ-TALEP DENGESİ ETKİSİ

Fıstık fiyatlarının bir anda bu kadar yükselmesinin ana nedeninin arz-talep dengesi olduğu ifade ediliyor. Sektör temsilcileri, fıstık fiyatlarındaki artışın enflasyon ile hiç bir ilgisinin olmadığını özellikle vurguluyorlar. Fıstıkçılar, “Fıstıkta dönemsel olarak bu şekilde anlık fiyat oynamaları çok oluyor. Geçmişte de, bir anda yüzde 50-70 oranında artışları görmüştük. Hem de o dönemler enflasyon yüzde 10-12 seviyesinde seyrederken olmuştu. Şu andaki artış, yüksek enflasyon değil, arz talep dengesi nedeniyle gerçekleşiyor” diyorlar.

STOKÇULARIN FISTIK OYUNU

Fıstık fiyatlarındaki artışın önemli bir etkisinin de stokçular olduğu iddia ediliyor. Özellikle Şanlıurfa’nın Birecik-Suruç-Bozova bölgesindeki fıstık stokçularının, kendi aralarında yüksek fiyattan yaptıkları alışverişlerle fıstık fiyatlarını suni olarak artırdıkları iddia ediliyor. Bu şekilde sosyal medyada fıstık alışveriş yapan tüccarların paylaşımları olduğu da iddia edilirken, “Fıstık stokçuları, piyasaya az fıstık sürerek, fiyatı özellikle artırıyorlar. Kendi aralarında alışveriş yaparakta, ellerindeki fıstığın fiyatını yükseltiyorlar. Talep çok, arz olunca da, olmayan fıstığın fiyatı bir anda uçuyor” şeklinde konuşuyorlar.

KÖYLÜ DE FISTIĞINI SATMIYOR

Fıstık fiyatlarındaki yükselişin önemli bir nedeninin de, daha önce çuval çuval fıstık satan köylünün, fıstığın değerlenmesi ile birlikte elindeki fıstığı az az satması olduğu iddia ediliyor. Daha önce elindeki ürünü düşük bedelle sattığı için az kazanan köylünün, fıstık fiyatlarından dolayı, elindeki ürünün çok azını satarak, aynı parayı kazanmasından dolayı, piyasaya fıstık arzı yapmadığı belirtiliyor.

FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?

Fıstıkçılar, 450 TL’yi bulan Antepfıstığı fiyatlarını geçici olarak gördüklerini de belirtiyorlar. Fıstıkçalara göre, 15 Temmuz-1 Ağustos arasında yaşanacak olan boz fıstık hasadı ile birlikte fiyatlar normal seyrine dönecek. Fıstıkçılar, “Geçen yıl, fıstık rekoltesi düşük gözükürken, yüksek rekolte elde edilmişti. Bu yıl ise beklenti aslında büyük olsa da, özellikle don nedeniyle fıstık hasadı beklentileri karşılayamayabilir. Buna rağmen, boz fıstık hasadının başlaması ile birlikte, fiyatlarda düşüş olmasını bekliyoruz” diyorlar.

BAKLAVAYA YENİ ZAM

Öte yandan, fıstık fiyatlarındaki olağanüstü artış ile birlikte, Gaziantep’te baklavacılarda fiyatlarına zam yaptılar. Baklavacılar, fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yaparken, yeni fiyat tarifesini bir kaç baklavacının uygulamaya başladığı, diğerlerinin de önümüzdeki günlerde uygulayacağı öğrenildi. Yeni zamlı tarife ile birlikte, normal dilim baklava 220 TL’den 250 TL’ye, özel kare dilim baklava 260 TL’den 310 TL’ye, şöbiyet 300 TL’den 350 TL’ye, midye, dolama ve bülbül yuvası ise 300 TL’den 360 TL’le yükseldi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri