Gaziantepteki Baklavacılar Fıstık 400 Liraya Çıkınca Fıstıklı Baklavadan Vazgeçtiler! Cevizin Kilosu Ucuz Olduğu İçin Cevizli Baklava Yapacaklar!

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD), fıstık fiyatlarını protesto etmek için fıstıklı baklava üretimini durduklarını duyurdu. BAKTAD’ın bu kararının ardından, baklavanın başkenti Gaziantep’te, baklava üreticilerinin nasıl bir karar alacağı merak ediliyor.

Fıstığın ana vatanı olan Gaziantep’te fıstık fiyatları günden güne pahalılaşıyor. Küresel iklim krizinden ve tarıma dayalı sorunlardan dolayı rekolte kaybı yaşayan Antep Fıstığının fiyatları fırladı. Baktad, artan fiyatlarla baş edemeyince boykot kararı aldı.

Yöresel lezzetlerimizden bir tanesi olan ve Gaziantep denilince akla gelen meşhur tatlımız baklava, lezzetini aldığı fıstıktan mahrum mu kalacak? Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği, stokçularla mücadele için fıstıklı baklava üretmeyeceklerini bildirerek, "Halkımız boş baklavaya değil, bol fıstıklı ve cevizli baklavalara layıktır" dedi.

PROTESTO ETTİLER

Mehmet Yıldırım, " Son bir ay içerisinde olmadığı halde don ve dolu bahane edilerek fıstık 240 liradan, günümüzde 440 liraya çıkmıştır. Bu piyasa tarafından kabul edilebilir bir rakam değildir" dedi. Yıldırım, fıstıkta kayıt dışılığın çok yüksek olmasından dolayı, üreticinin elinden tüccara geçtikten sonra, bazı tüccarların kendi aralarında küçük alım satım yaparak fiyatları spekülatif bir şekilde yükselttiklerini belirterek fiyatları protesto etti.

Fiyatların sadece baklavaya özel bir durum olmadığını dondurma, künefe, pasta, lokum, helva ve çikolata sektörlerini de vurduğunun altı çizildi.

‘YEŞİL ALTIN’ UÇTU

Gaziantep’in yeşil altını olarak bilinen kavrulmuş Antep Fıstığının fiyatı 220 TL’yi buldu. Baklavalık fıstık ise 440 TL’den satılıyor.  Tepsi bedelleri hariç, 2 kiloluk baklava tepsisinin fiyatı 440, 3 kilogramlık baklava tepsinin fiyatı 660 TL’den satışa sunuluyor.

Türkiye genelindeki tatlı ve baklava üreticilerin aldığı boykot kararının ardından Gaziantepli baklavacıların nasıl bir karar alacağı ise merak konusu oldu. BAKTAD’ın protestosunun ardından gözler Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Ve Baklavacılar Odası’na çevrildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri