Gazeteci Halit Tunç, 1990’lı yılları anlatıldığı 320 sayfalık dev bir roman yayınladı. Güvercinler Vurulurken adlı eserin 2. baskısı da gerçekleşti. 1990’lı yıllar… Gazeteciler, yazarlar, akademisyenler, işadamları, öğretmenler öldürülüyor, Türkiye’nin doğusundan başlayıp bütün ülkeyi saran, otuz beş bin insanımızın ölümüne, yüz binlerce vatandaşın yaralanmasına, sakat kalmasına, binlerce ailenin göçüne, sayısı hala belirlenmeyen binlerle ifade edilen faali meçhul cinayetlere neden olan bir terörle mücadele algoritması oluşturulmuş.
AVM’ ler yakılıyor, silahsız, korumasız biçimde askere sevk edilen acemi erler yollarda kuruşuna diziliyor. Ülkenin her yanına her gün şehit cenazeleri geliyor. Köşe yazarları arasında ‘’Ver Kurtul’’ tartışmaları yaşanıyor. Türkiye’de iç savaş provaları yapılıyor. Köyler yakılıyor, çocuklar dağlara kaçırılıyor. Çocuk tugayları kuruluyor. Generallere, paşalara suikast düzenleniyor. Cumhurbaşkanı zehirlenerek öldürülüyor. İstihbarat örgütlerinin kozmik laboratuvarlarında yetiştirilen intihar bombacıları kendilerini toplu taşıma araçlarında, meydanlarda patlatıyor. Askeri harcamalar nedeniyle ulusal ekonominin milyarlarca doları silah üreticisi ülkelere aktarılıyor.
Terörün rantından beslenen çok güçlü bir sosyal sınıf oluşmuş. Bu terör lobisi siyası mekanizmayı kilitlemiş. Yargı işlemiyor. Öldürülecek iş adamlarının listesi sıradan bir haber gibi gazetelerde çarşaf-çarşaf yayınlanıyor. Beyaz Toroslar Fırat ve Dicle’ye ceset taşıyor. Böyle bir dönemde Güneydoğu’da gazetecilik yapan Halit Tunç 1992 yılında PKK tarafından pusuya düşürülerek kaçırılıyor. İşte 1990’lı yılları anlatan romanın hikâyesi de tam bu dönemde başlıyor. Bunun salt bir roman yada kurgu olmadığını belirten yazar Halit Tunç “Güvercinler Vurulurken eseri yaşanmadan yazılması imkansız gerçek bir hikayeyi, sarsıcı bir dönemle birlikte kayıt altına alma çabasıdır. Türkiye 1990’lı yılları ne sorgulayabildi nede yargıladı. Bu yaşananlardan hala ders çıkaramadık, siyasal mekanizmayı işleterek önlemlerimizi hala almadık. Siyasi hafızamızı canlı tutmak, sınırda nöbet tutmak kadar değerlidir.” diyor. Ay yıldız Yayın Evi tarafından basımı ve dağıtımı yapılan 320 sayfalık Güvercinler Vurulurken, adlı roman bir ayda 2. baskısının da gerçekleştirdi.
Diyarbakırlı gazeteci 1990’ları romanlaştırdı
Diyarbakır Söz Gazetesi’nin sahipliğini yapan o zamanki baskılara dayanamayan Gazeteci Halit Tunç, 1990 yıllarında yaşadığı sarsıntılı olayları romanlaştırarak 320 sayfalık bir kitap yazdı. İzmir’de yaşayan ve bir çok gazetede muhabirlik görevlerinde bulunan Halit Tunç’un kitabı büyük ilgi görülüyor.