CV'ye Fotoğraf Eklerken Nelere Dikkat Edilmeli?

CV’ye fotoğraf eklerken nelere dikkat edilmeli? Diye merak ediyorsanız; gösterişten mümkün mertebe uzak, sade ve resmi bir fotoğraf kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz.

CV’de yer alacak fotoğraf iş başvurularında prestijinizi doğrudan etkileyecektir. Fotoğraf eklemek zorunlu değildir fakat CV’sini daha kişisel bir görünüme kavuşturmak isteyenler fotoğraf kullanmayı tercih eder.

Nitekim yapılan araştırmalar; fotoğraflı CV’lerin daha fazla dikkate alındığını ve CV’sine fotoğraf koyanlarda mülakata çağrılma oranlarının daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Bu nedenle CV’nize; işe alınma şansınızı artırmak için pozitif bir izlenim bırakacak, güzel ve ciddi bir fotoğraf koymanız gerekir.

Cv'ye Fotoğraf Eklemenin Avantajları

Fotoğraflı CV daha bireysel niteliğe sahip olur. Kolay akılda kalır.

İyi bir fotoğraf karakteriniz hakkında fikir verir. Sizi özgüvenli gösterir. Kişisel bakımdan markalaşmanıza yardımcı olur.

Öz geçmişiniz dikkat çekici bir hâle gelir.

Profesyonel bir fotoğrafla işverenlerin size karşı duyacağı önyargıları temelinden yıkabilirsiniz.

Başvurduğunuz pozisyon müşterilerle sürekli iletişimde olmanızı gerektirecekse, dış görünüşünüzün önemi büyük demektir. Pazarlama veya satış temsilciliği buna bir örnektir. CV’nize fotoğrafınızı ekleyerek, müşteriyle sağlıklı ilişkiler kurabileceğinizin sinyalini vermiş olursunuz.

CV’de Fotoğraf Nasıl Olmalı?

CV’lerde kullanılacak fotoğraf; yüksek çözünürlüklü, doğru ortamda, doğru açı ve ekipmanla çekilmiş olmalıdır. Yanlış aydınlatma veya yanlış çekim yöntemi fotoğrafın kalitesiz çıkmasına, dolayısıyla CV’nin kötü bir intibah bırakmasına yol açar.

CV fotoğrafında amaç; ilgiyi tamamen yüz bölgesine, bakışlara ve yüz ifadesine çekmektir. Buna gölge düşürecek ayrıntılardan uzak durmak gerekir.

CV’ye fotoğraf eklerken dikkat edilecekler şöyle sıralanabilir:

Arka fonun sade olmasına dikkat edin. Arka fonda yer alacak herhangi bir desen, manzara görüntüsü öz geçmişiniz için uygun olmayacaktır.

Fon rengini dikkatli belirleyin. Sarı veya siyah gibi renklerden ziyade; daha yumuşak, daha soft arka fon renklerine yönelin.

Mekânın aydınlatması yeterli düzeyde olsun.

Gözlük takmayın.

Boydan fotoğraf kullanmayın. Bütün bedeninizi gösteren bir fotoğraf gereksiz olur. Omuz hizasından başlayan bir fotoğraf (portre fotoğrafı) kullanın.

Resmi bir kıyafet giyin. Erkekler için; ceket, kravat ve gömlek önerilir. Kadınlar da yine resmi görünümlü bir ceket, gömlek veya bluz tercih edebilir. Askısız ya da kolsuz giysiler, şapka vb. olmamalı.

Giyiminizde renk seçiminizi; lâcivert, beyaz, siyah gibi renklerden yana kullanın.

Şeritli, desenli, sloganlı, logolu giysiler tercih etmeyin.

Elinizde sigara veya başka hiçbir şey bulunmasın.

Aksesuarları olabildiğince az tutun. Göz alıcı, ışıltılı takılardan kaçının.

Sosyal medyada kullandığınız filtreleri CV fotoğrafı hazırlama sürecinde kullanmayın.

Mevcut fotoğraflarınızı düzenleyerek CV fotoğrafı oluşturma gibi bir hataya düşmeyin. Öz geçmişinize ekleyeceğiniz fotoğrafı özel olarak çektirin.

CV Fotoğrafında Tıraş, Makyaj ve Saç Nasıl Olmalı?

CV’ye fotoğraf eklerken nelere dikkat edilmeli? Sorusunu cevaplarken, saçların derli toplu olmasını da hatırlatmak istiyoruz. Erkekler sakallarının ve saçlarının tıraşlı olmasına, düzenli ve disiplinli görünmeye önem vermelidir.

Kadınlar ise makyaj sırasında parlak renklerden uzak durmalı; doğal bir makyaj ile temiz, dinç ve enerjik bir görüntü sergilemelidirler.

CV Fotoğrafı için Nasıl Poz Verilir?

Öz geçmişinizde bulunan fotoğrafın profesyonel gözükmesi için kendinden emin bir duruşunuz olmalı. Bunu sağlayabilmek için objektife doğru bakmalısınız. Rahat hissettiğiniz anlaşılmalı. Güven verici, hafif bir gülümsemeyle poz vermelisiniz.

CV’nizde Bu Fotoğrafları Kullanmayın!

Doğru CV fotoğrafı nasıl olmalı? Diye düşünüyorsanız, işte öz geçmişinize yakışmayacak fotoğraf tipleri:

Uzun zaman önce çektirdiğiniz

Gündelik elbiselerle poz verdiğiniz, gayr-i ciddi

Dışarı çıkarken, evde, maçta, restoranda, kafede, tatilde çekilmiş

Aşırı aydınlatılmış veya aydınlatmanın yetersiz olduğu bir yerde çekilmiş

Yüzünüzün net olarak görünmediği

Çok yakından, çok uzaktan veya çok yukarıdan çekilmiş

Araç kullanırken, alkol alırken, yan profilden veya kameraya bakmadan çekilmiş fotoğraflar

Kalabalık bir arka plana sahip resimler

Selfieler

CV Fotoğrafı Nereye Koyulur?

CV’ye fotoğraf eklerken nelere dikkat edilmeli? Artık öğrendiğinize göre, şimdi sıra onu öz geçmişinizin neresinde konumlandıracağınıza geldi.

CV fotoğrafları çoğunlukla CV’nin üst kısmında veya başlık bölümünde yer alır. Öz geçmiş formatına göre sağda veya solda bulunabilir.

Burada fotoğrafınızın doğal yönüne dikkat etmelisiniz. Hafif sağa dönük bir şekilde çektirmişseniz o fotoğrafı CV’nin sol üst tarafına yerleştirebilirsiniz. Bu, tam tersi için de böyledir.

CV Fotoğrafı Nasıl Düzenlenir?

Yukarıda; ‘filtre kullanmayın’ derken, ‘hiçbir düzenleme yapmayın’ demek istemedik. Fotoğrafınızı stüdyoda çektirmediyseniz tabii ki düzenlemeye ihtiyaç duyacaksınız.

CV fotoğrafı nasıl düzenlenmeli? Diyenlerin işine yarayabilecek tüyolarımız şöyle:

Gölgeleri azaltın.

Fotoğrafınızın netliğini değiştirmek için doygunluk ayarında değişiklik yapabilirsiniz.

Parlaklığı ve kontrastı da kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Fotoğrafın profesyonel görünmesini sağlayana kadar düzenleme işlemine devam etmelisiniz. Fakat yaptığınız bu düzenlemelerin fark edilmemesi lâzım, bunu aklınızdan çıkarmayın.

CV fotoğrafı düzenleme programı olarak şu uygulamalardan ve sitelerden faydalanabilirsiniz:

Pixlr

Adobe Photoshop

Google Snapseed

Kariyer.net

Özet

CV’ye fotoğraf eklerken nelere dikkat edilmeli? Sorusuna verdiğimiz bu yanıtları kısaca şöyle toparlayabiliriz:

Ciddi, resmi bir havası olacak.

Yüzünüzün tamamı görünecek. Omuzlarınız da çıkacak. Tüm vücudunuz gözükmemeli.

Abartılı aksesuarlar, dikkat çekici giysiler kullanılmayacak.

Uzun süre önce çekilmiş, eski bir resim olmayacak.

Sade ve şık bir giyim tarzı tercih edilecek.

Makyaj ve saç konusunda aşırıya kaçılmayacak.

Anlamsız jestlerden ve mimiklerden uzak durulacak. Objektife bakılması ve içten bir gülümseme yeterli.

Fotoğrafa, bakışı kamera merceğine yönlendirecek ve doğrudan karşıya bakacak biçimde açı verilmeli. Selfie kullanılmamalı.

Piksel değeri (çözünürlük) yüksek tutulmalı.

Sonuç olarak CV’ye fotoğraf ekleme isteğe bağlı bir durumdur. İçeriğimizde CV’ye fotoğraf eklerken nelere dikkat etmek gerekir? Sorusunu cevaplarken bildirdiğimiz noktalara özen gösterirseniz, fotoğraflı CV kullanmanın bir sakıncası yoktur.

Profesyonel bir fotoğrafçı tarafından stüdyo ortamında çekilmiş bir fotoğraf ile CV’nize hareket ve canlılık katabilir, rakipleriniz arasında bir adım öne geçebilirsiniz. Öyleyse şimdiden bol şanslar!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri