Gres Yağlama Hakkında Merak Edilenler

Her türden makine ve mekanik ekipman, bileşenlerini sürtünmenin zararlı etkilerinden korumak için yağlama gerektirir.

Sektörünün öncü ismi TPM Mühendislik; gres yağlama, finish thompson ve birçok farklı alanda kaliteli ve etkili çözümler sunarak işletme verimliliklerinin artmasına katkı sağlamaktadır. Siz de işletmenize uygun en kaliteli ve etkili çözümlere erişmek için TPM Mühendislik ile iletişime geçebilirsiniz.

Her türden makine ve mekanik ekipman, bileşenlerini sürtünmenin zararlı etkilerinden korumak için yağlama gerektirir. Bu yağlayıcılar, yapılması gereken işe göre uyarlanmıştır ve bu nedenle birkaç türü vardır. Yanlış ürünü kullanmak makinenize zarar verebilir ve potansiyel olarak garantinizi geçersiz kılabilir. Bu nedenle ne zaman gres ve ne zaman yağ kullanılacağını bilmek iyidir.

Gres ve yağ arasında birçok benzerlik olsa da aslında farklı özelliklere sahiptirler. Gres, baz yağın yanı sıra ihtiyaç duyduğu özellikleri kazandırmak için ilave katkı maddeleri ile üretilen yarı katı bir yağlayıcıdır. İçinde baz yağ, gresin kulanım alanına bağlı olarak katkı maddeleri ve kalınlaştırıcı yer alır. Kalınlaştırıcı madde, hareketli parçalar arasında kalın bir tabaka oluşturarak aşınmayı ve yıpranmayı önlediği için kullanışlıdır.

Gres yağlama;

  • Sürekli kullanılmayan makinelerin ve bileşenlerin gerektiğinde yağlanmasını sağlar.
  • Dişli kutularında ve diğer karmaşık hareketli parçalarda olduğu gibi erişilemeyen parçaların yanı sıra ömür boyu mühürlenmiş parçaların yağlanmasını sağlar.
  • Düşük hızlarda hareket eden makinelerin yağlanmasında kullanılır.
  • Yüksek basınç, yüksek sıcaklık, fazla yük gibi olağan dışı koşullarda çalışması gereken makine parçalarını yağlamada kullanılır.
  • Aşınmış bileşenleri korumak ve daha önce yağla yağlanan parçaların ömrünün uzatılmasını sağlar.

Gres Yağı Neden Kullanılır?

Gres yağı, birbiriyle temas halinde olan iki yüzey arasındaki sürtünmenin önemli ölçüde azaltılması için kullanılan sıvı bir maddedir. Yüzeylerin hareketi sırasında ısının düşürülmesine ve kontrol edilmesine yardımcı olur. Makinelerin, aletlerin, otomotiv ve diğer makinelerin genel performansının iyileştirilmesi söz konusu olduğunda yağlama çok ihtiyaç duyulan bir süreçtir.

Gres yağı farklı sektörlerde oldukça geniş uygulama alanına sahiptir. Otomotiv endüstrisinde önemli bir performans arttırıcı görevi görür ve otomotiv ürünlerinde kullanılan motorların ömrünü uzatır.

Gres yağlama  metal yüzeyin her türlü korozyon ve pürüzlülükten korunmasını sağlar. Makinelere ömür katar ve performansı arttırır. Daha iyi verimlilik ve kullanım ömrü için makinelerin, motorların, aletlerin veya diğer metal yüzeylerin uygun şekilde yağlanması son derece önemlidir. Motorların veya makinelerin sağlığı için ne kadar kritik olduğunun çoğu zaman farkında değiliz. Uygun yağlama düzenli aralıklarla yapılmazsa performans düşer. Sonunda sürtünme ve korozyon nedeniyle motor ve aletler bozulabilir.

Gres yağlama aynı zamanda yük taşıyan yüzeyler arasındaki sürtünmeyi kontrol etmeye ve azaltmaya yardımcı olur. Bu, öncelikle bir dizi endüstride kullanılan ağır makineler ve aletler içindir. Endüstriyel yağlayıcılar ve madeni yağ sürtünmeyi halleder ve böylece genel performans iyileştirilir. Ayrıca birbiriyle temas eden yüzeyler arasında bir yağlama filmi oluşturarak aşınma azaltılır. Bu ağır makineleriniz veya motorlarınız varsa izlemeniz gereken önemli bir süreçtir. Endüstriyel yağlar yalnızca performansı ve verimliliği artırmakla kalmayıp yüksek maliyetli makine, alet ve motorların ömrünü de uzattığından bu konu kesinlikle ihmale gelmemelidir.

Herhangi bir makine, alet veya motor için sıcaklığı kontrol etmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Makinelerin ve aletlerin çalışmasının devam etmesini sağlamak için sıcaklığın her zaman iyi seviyede olması uygun yağlama ile sağlanmalıdır. Aksi takdirde optimum güç ve limitlerinde makinelerin ve aletlerin çalışmasını durdurur. Madeni yağ yalnızca motorları soğutmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda işletmelerin ve endüstrilerin performansını ve genel üretkenliğini artırır. Endüstriyel yağlar, denizcilik yağları, otomotiv yağları ve diğerleri gibi çeşitli yağlayıcılar vardır. Endüstri tipine veya makinelerin, aletlerin, pompanın, motorların ve diğerlerinin türüne göre bu yağlayıcıların çeşitli uygulamaları ve kullanımları söz konusudur.

Gresler, bir koyulaştırıcı ile bağlanmış bir baz yağdan oluşur. Böylece yağlayıcı, sürtünme ve aşınmaya karşı sürekli etkili koruma sağladığı ve yağlama noktasını nem ve yabancı madde gibi dış etkenlere karşı yalıttığı yağlama noktasında kalır. Gresler genellikle makaralı ve sürtünmeli yataklarda, millerde, bağlantı elemanlarında, contalarda, kılavuzlarda ve ayrıca zincirlerde ve dişlilerde kullanılır. Bir yüzeye gres uygulandığında, ona yapışacaktır. Dökülmeyi önlemek için ek ambalaj veya hazne gerekmez. Buna ek olarak, gres dağılmaya karşı büyük bir dirence sahiptir. Bu iki özelliğin kombinasyonu, gresi uzun süreli yağlama için ideal hale getirir. Yağ zamanla dağılma eğilimindedir. Bu nedenle, motor yağı beslemesini güvence altına almak için tamamen kapalı bir kap veya bir hazne gereklidir. Gres, mükemmel sızdırmazlık özelliklerine sahiptir. Bu sayede tüm boşlukları ve çatlakları kapatarak su ve kiri sistemden uzak tutabilir.

Baz yağ viskozitesi, bir gresin hız aralığını ve yük taşıma kapasitesini etkiler. Bırakma noktası denilen sıcaklık aşılırsa gres yapısı bozulur. Çalışma sıcaklığı, optimum performansın sıcaklık aralığı anlamına gelir. Yağ ile karşılaştırıldığında greslerin yapısındaki temel fark, bir gresin tipik özelliklerini belirleyen koyulaştırıcıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri