2022 için 10 Facebook Pazarlama Trendi

2022'de bir markanın Facebook üzerinden nasıl tanıtılacağını öğrenmek için bu sosyal ağın temel trendlerine bakalım.

2,9 milyar aktif kullanıcıdan oluşan küresel bir kitleye sahip olan Facebook, dünyanın en büyük sosyal platformu olmaya devam ediyor. Doğal olarak bu, Facebook’un en değerli reklam platformlarından biri olarak kalmasını sağladı. 2022'de bir markanın Facebook üzerinden nasıl tanıtılacağını öğrenmek için bu sosyal ağın temel trendlerine bakalım.

Facebook Live

Koronavirüs pandemisinin neden olduğu fiziksel temas kısıtlamaları, online iletişimin gelişimini teşvik etti. Böylece kullanıcılar Facebook Live üzerinden daha aktif bir şekilde iletişim kurmaya başladılar. Geçen yıl boyunca, hizmetin izleyicisi 2 milyar kişiye ulaştı.

Yani 2021 2. çeyrek sonuçlarına göre Facebook Live'ın popülaritesi geçen yılın aynı dönemine göre %26,9 arttı. Bunu popülarite artışı da takip etti ancak trendlere yönelik aktif bir hareket olmadı.

2021'nin altı ayında, Facebook'taki tüm marka gönderilerinin yaklaşık %1'i Canlı formatta yayınlandı. Sonuç olarak, markalar hedef kitleleriyle iletişim halinde kalmalarını sağlayan bu aracın faydalarını fark etmeye başladı. Bu eğilimin devam edeceği aşikar.

Kaynak - Mediashift.org

Video pazarlama

Videolar, sosyal medya kullanıcıları arasında en popüler içerik türüdür. Talep giderek büyüdüğünden markanızın pazarlama stratejisinde videoya güvenmek alabileceğiniz en doğru kararlardan biridir. Facebook (sosyal platformlardaki toplam video görüntülemelerinin %81,2'si burada izlendiğinden) en popüler video içerik platformu seçildi.

Şimdiye kadar, video tüm Facebook içeriğinin %17'lik bir kısmını oluşturan en popüler 2. içerik olarak yerini almıştır. Videoların önünde ise resimler yer almaktadır. Sosyal ağdaki gönderilerin %70'inde bulunmaktadırlar.

Kaynak: SocialPilot

2022'de bahsinizi videoya oynarken, en iyi sonucu 1 ila 5 dakika aralığında orta uzunluklu videoların verdiğini aklınızdan çıkarmayın.

Arttırılmış gerçeklik

Tahminlere göre sanal ve artırılmış gerçekliğin piyasa değeri 2022'nin sonunda neredeyse 19 milyon dolara ulaşacak. Bu teknolojiler yeni Facebook araçlarının geliştirilmesini önemli ölçüde etkileyebilir.

Tematik topluluklar

Gezegenin farklı yerlerinde yaşayan, farklı sosyal sınıfları temsil eden farklı yaşlardaki insanları birleştiren ne olabilir? Ortak ilgi alanları! Bu oldukça yüksek bir potansiyel ve Facebook'taki topluluklar bunun bir kanıtı. 10 milyondan fazla tematik topluluk, ayda yaklaşık 1,4 milyar kullanıcıdan oluşan bir kitleyle sosyal ağda yerini şimdiden almış durumda.

Ayrıca şirketler de müşterileriyle iletişim kurmak için kurumsal topluluklar oluşturabilir. Ayrıca diğer gruplarla etkileşime girebilirler. Verilere göre, markaların %93,7'si işlerini tanıtmak için Facebook topluluklarını kullanıyor.

Topluluk oluşturma süreci basittir. Ayarlar da çok zaman almaz. Markalaşmaya gelince, bu konuda özel hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Örneğin https://tr.logaster.com/logo/, bir Facebook sayfası için birkaç dakika içinde eksiksiz bir marka öğeleri seti oluşturmanıza olanak tanır.

Haber akışında reklam

Binlerce marka Facebook sosyal ağını reklam platformu olarak kullanıyor. Bu nedenle trendlerle birlikte diğer şirketlerin pazarlama taktikleri de incelemeye değer bir konudur.

2022'de daha fazla markanın Facebook haber akışına odaklanması bekleniyor. 2021'nin 3. çeyreğine ilişkin veriler analiz edildiğinde bu açıkça görülüyor. Şirketler, reklam bütçelerinin %58'inden fazlasını özel haber akışlarında reklam yayınlamaya harcadı.

Kaynak: SocialPilot

Bunun için oldukça geçerli sebepler var. Bu tür reklamların tıklama oranı %2'ye (yani %1,82) ulaşmaktadır. Bu oranı daha da açmak gerekirse, Facebook videoları %0,85 ve gömülü reklamlar %0,65 civarındadır.

Online satın alımlar

Bu eğilimin popülaritesi oldukça açıktır. Online alışverişin popülaritesi zaten istikrarlı bir şekilde artıyor ve pandemi sırasında fiziki mağaza kapanışları katalizör oldu. Potansiyel alıcılar çalışmaya ve evde mümkün olduğunca fazla zaman geçirmeye başladılar, bu nedenle online işletmelerde önemli bir talep artışı oldu.

Facebook, 2020'nin ilk aylarında Shops hizmetini başlatarak trende zamanında yanıt verdi. Hizmet, kayıtlı bir kullanıcının online mağaza oluşturmasına yardımcı oldu. Projenin en önemli görevi, kullanıcılara alışveriş konusunda ilham vermek ve mümkün olduğunca erişilebilir kılmaktır.

Kaynak: SocialPilot

2022'de Facebook Shops'u kullanan markaların sayısının artacağı çok açık bir gerçektir. Çoğu marka, hizmeti ek bir satış kanalı olarak kullanacak.

Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik

Sosyal ağ kullanıcıları tarafından oluşturulan yayınlar, en etkili pazarlama biçimlerinin başında yer aldı ve olmaya devam ediyor. Pandemi sırasında bu içerik trend oldu.

Nedeni oldukça basit: profesyonel stüdyolar geçici olarak kapatıldı. Yeni yayınlar ve videolar oluşturacak kimse yoktu. Markalar, boşluğu iyi bir alternatif haline gelen kullanıcı tarafından oluşturulan içerikle doldurmak zorunda kaldı.

Küçük İşletme Hibeleri

Pandemi ekonomide bir gerilemeyi tetikledi ve bundan en çok küçük işletmeler etkilendi. Neredeyse tüm dünyada küçük ve orta ölçekli şirketlerin %30'u krediden menedildi ve bu nedenle çalışmalarına devam edemediler.

2020'nin başlarına geri dönersek, Facebook - sırf işletmelerin pandeminin neden olduğu zorluklarla başa çıkabilmeleri için - dünya çapında 30 bin şirkete 100 milyon dolarlık hibe ödeme niyetini açıkladı.

Sohbet robotları

Müşteriler konfor ve hıza bayılır. Hem hızlı teslimat hem de satıcı ile yakın iletişim müşteriler için eşit derecede önemlidir. Sohbet robotları bu beklentilerin tamamını sağlayabilmekte ve popülariteleri giderek artmaktadır.

Business Insider, 2019 yılında 2,6 milyar dolardan başlayan chatbot piyasa değerinin 2024 yılına kadar 9,4 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Kaynak: SocialPilot

Chatbotların yeni markalar tarafından kullanılacağını varsayabiliriz. Facebook'un zaten 40 milyondan fazla şirkete ait botu var. Her ay onlar aracılığıyla yaklaşık 20 milyar mesaj gönderiliyor.

Sosyal ağ, chatbotların tüketiciler ve kurumsal müşteriler için iletişim sürecini iyileştirdiğini iddia ediyor. Bunlar sayesinde, Facebook Messenger aracılığıyla yeni potansiyel müşteriler çekmek için randevular alabilir ve kampanyalar yürütebilirsiniz.

Hashtag'e dayalı erişim

Hashtag'ler dünyaya ilk kez 20 yıldan fazla bir süre önce Twitter tarafından tanıtıldı. Günümüzde çeşitli sosyal ağlarda ve hatta çevrimdışı projelerde bile kullanılmaktadırlar. Instagram ve Facebook'taki gönderilerin tanıtımlarında da etki sahibidirler.

Sosyal ağ, hashtag'ler için yeni işlevler üzerinde çalışıyor. Amaç, yayınların erişimini ve kullanıcıların katılımı artırmak. Bir dizi kritere dayalı olarak hashtag'lerin oluşturulmasında akıllı öneriler de sunulacak. Şu ana kadar yeni araç yalnızca test aşamasında, ancak 2022'de tanıtımda yeni bir trend belirlemesi mümkün.

Sonuç

Açıkça görüldüğü gibi, trendlerin çoğu 2021'den "taşındı". Bu, başarılı uygulamaların ve karantina kısıtlamalarına yönelik ticari manevraların bir devamı niteliği taşımaktadır. Şirketler bu trendlere odaklanarak daha iyi sonuçlar elde edebilirler. Tabii ki 2022'nin getireceği yeni fırsatlara da göz kulak olmakta fayda var.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri