Yerleşme Kanaması Nedir, Ağrılı Olur mu?

Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen yerleşme kanaması hakkında bilgiler verdi;

Kadınların hayatında gebelik döneminde birçok değişiklik oluyor. Özellikle gebelik planı olan çiftler bu süreçte hamilelik belirtilerini heyecanla bekliyorlar. Yerleşme kanaması gebelik başladığında ilk dönemlerde görülen doğal ve kesin bir belirtidir. Kadınlarda gebelik başladığında yerleşme kanaması isimli bir kanama gerçekleşir. Bu kanama döllenme işleminin başarılı bir şekilde gerçekleştiğini ve embriyonun da rahimde sorunsuz olarak tutunduğunu gösterir. Yani yerleşme kanaması yaşayan bir kadında hamilelik sorunsuz bir şekilde başlamıştır. Bu durumun diğer ismi ise implantasyon kanamasıdır. Bu kanama döllenme işleminden ortalama 15 gün sonra görülür.

Yerleşme kanaması dönem olarak adet kanamasına denk gelen sürede görülür. Kadınlar bu kanamayı zamanlaması nedeniyle adet kanaması ile karıştırabilirler. Adet kanaması ile yerleşme kanamasını ayırt etmek çok kolaydır. Bu kanamanın rengi açık, kıvamı lekelenme şeklindedir. Adet kanaması ise kırmızı ve direkt kanama şeklinde görülür. Yerleşme kanaması esnasında kadınlar yoğun bir ağrı yaşamaz. Bu kanama hafif kramp hissi ile gerçekleşir ve 1-2 gün içinde kendi kendine sona erer. Gebeliğin ilk belirtilerinden olmakla birlikte kadınların %25’inde görülmektedir.

Bkz: Yerleşme Kanaması Nedir, Ağrılı Olur mu?

Yerleşme kanaması ağrılı olur mu?

Kadınlarda yerleşme kanaması ortalama gebelik başladığı dönemlerde görülür. Ortalama zamanı sebebiyle adet kanaması ile karışabilir. Ancak adet kanamasına göre miktarı çok daha azdır. Yerleşme kanaması geçiren kadınların endişe duyacağı bir durum olmaz. Bu kanama sırasında çok yoğun olarak görülen ağrı ve sancılar yoktur. Genel olarak implantasyon kanaması yaşayan bir kişi kramp hisseder. Bu kramplar düşük şiddette olur ve kısa bir süre sonra biter. Acı eşiği düşük olan kadınlarda daha şiddetli olduğu söylenebilir. Bazı kadınlar ağrı eşikleri yüksek olduğu için bu kramları hissetmez bile.

Yerleşme kanaması rengi nedir?

Yerleşme kanaması ve adet kanaması renginden kolaylıkla ayrılabilir. İmplantasyon kanamasının rengi kahverengi ile pembe tonlarında olur. Bu kanama adet kanamasının başlayacağı döneme denk gelir. Ancak adet kanamasından renk ve kıvam olarak farkı vardır. Yerleşme kanamaları kadınlarda lekelenme şeklinde gerçekleşir ve hemen gebelik başladığı zaman görülür. Yoğun olmayan ve kısa sürede sona eren bir formu vardır.

Yerleşme kanaması erken gebelik döneminde görülen bir kanama şeklidir. Bu kanama kısa süre içinde sona erdiği için müdahale edilmesine gerek olmaz. Yerleşme kanamasını ayırt edemiyorsanız yorgunluk hissi, ani duygu değişimleri gibi belirtileri de takip ederek gebeliğin başladığını anlayabilirsiniz.

Yerleşme kanaması ne zaman yaşanır, uzun sürer mi?

Erkekten gelen sperm hücresi ve kadından gelen yumurta bir araya geldiğinde döllenme yaşanır. Ardından yumurta iç zara hareket ederek burada tutunur. Bu durum gebeliğin başlaması demektir ve yerleşme kanaması olarak da bilinen bir kanama yaşanmasına yol açar. Anne adayları adet kanaması ile karıştırılan bu kanama hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorlar.

Öncelikle yerleşme kanamasının süresi merak konusu oluyor. Bu kanama döllenme işlemi gerçekleştikten sonra 10-15 gün içinde ortaya çıkar. Her kadında süresi farklı olmaktadır. Bazı kadınlarda birkaç saatte sona ererken bazı kadınlarda birkaç gün sürebilir. Bu süreç bazı anne adaylarında daha uzun olabilir. Kadınlar açık renkli, aralıklı ve lekelenme şeklinde bir kanama yaşarlarsa yerleşme kanaması olarak düşünebilirler. Söz konusu durum yaşayanlar tedavi ve ilaç kullanımına gerek duymazlar. Kadınların önemli bir bölümünde genellikle birkaç saat içinde sona ermektedir.

Yerleşme kanaması nasıl anlaşılır?

Yerleşme kanamasını anlamanız çok zor değildir. Erken gebelik belirtilerinden olan yerleşme kanamasını anlamanız için belirli durumlar söz konusudur. Yerleşme kanaması belirtileri arasında öncelikle rengi vardır. Bu kanamada renk pembe ve kahverengi tonlarda gözlenir. Belirli bir süre devam etse de rengi hiçbir şekilde değişmez ve sonuna kadar aynı renk ve tonda görülür.

Yerleşme kanamasını ayırt etmenin diğer bir yolu ise yoğunluğudur. Bu kanama gebelik döneminin hemen başında hafif yoğunlukta görülür. Lekelenme tarzında olan implantasyon kanamasının şiddeti ve yoğunluğu sonuna kadar aynı şekilde kalır. Aynı zamanda kanamanın tonuna bakarak da yerleşme kanamasını anlayabilirsiniz. Kan akıcı ve mat bir görünümde ise yerleşme kanaması olduğunu düşünmek doğru olur. Adet kanamasından diğer bir farkı ise pıhtı oluşumu söz konusu değildir.

Yerleşme kanaması yaşayan bir kadında kısa süreli olarak hafif şiddetli kramplar yaşanır. Bu kramplar belirli bir süre sonra kendi kendine geçer. Aynı zamanda anne adaylarının bu kanamayla eş zamanlı olarak kanlarında beta HCG, progesteron ve östrojen hormonlarının seviyeleri de bir anda artar. Buna bağlı olarak göğüs bölgesinde aşırı hassasiyet görülür.

Yerleşme kanaması ve adet kanaması nasıl ayırt edilir?

Yerleşme kanaması ve adet kanaması arasında çok bariz farklılıklar gözlenir. İki kanamanın tek benzer yanı sürelerinin birbirine yakın olmasıdır. Zaman dışında bu iki kanamayı ayırt edebilmeniz için yoğunluğuna ve süresine bakabilirsiniz. Yerleşme kanamasının rengi kahverengi ve pembe tonlarındadır. Bu kanama birkaç saat boyunca devam eder. Adet kanamasının rengi kırmızıdır. Adet kanaması ise 2-7 gün arasında sürer.

Adet kanamasında kanın rengi ilerleyen dönemde kırmızıya döner. Yerleşme kanamasında sonuna kadar hiçbir şekilde renkte bir değişiklik olmaz. Bunun dışında adet kanamasında yoğunluk zamanla artış gösterir. Ancak yerleşme kanamasında yoğunluk sona kadar aynı şekilde kalır. Yerleşme kanamasında bir pıhtı oluşumu söz konusu değilken, adet kanamasında pıhtı oluşumu söz konusudur.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri