Gaziantep'te Ağır Hasalı Binaların Hepsi Yıkıldı!

Gaziantep Vali Yardımcısı Sedat Sezik, şehir merkezinde yıkıma müsait ağır hasarlı bina kalmadığını söyledi.

Ağır hasarlı binaların yüzde 85’ini yıktıklarını belirten Sezik, “14 bin 319 ağır hasarlı binamız vardı. Bunların 11 bin 922 tanesi yıkıldı. Geriye mahkemelik olanlar, sit alanında olanlar kaldı” dedi. Sezik, orta hasarlı binalarla ilgili de bilgi vererek, Belediyeden bina için güçlendirme ruhsatı alınmaması veya alındığı halde yapılmaması halinde orta hasarlı binaların da ağır hasarlı konumuna geçeceğini belirtti. Sezik sözlerine devamla, "Şu anda şehir merkezinde çok katlı (5 katın üzerinde) yıkıma müsait ağır hasarlı bina kalmadı” diye konuştu.

YIKIMA MÜSAİT AĞIR HASARLI BİNA KALMADI

Şehirde sıkıntı yaratmadan, ekonomik, sosyal hayatı durdurmadan, trafiği çok büyük sekteye uğratmadan yıkım gerçekleştirdiklerini dile getiren Sezik şunları söyledi:” Gaziantep’te toplamda 14 bin 319 ağır hasarlı binamız vardı. Bunların yüzde 85 civarındaki 11 bin 922 tanesini yıktık. Bunların 217’si kültürel sit alanında, tabi kurul kararları, ayrı mevzuatı var. Bin 500’ün üzerinde mahkemelik olan bina var. Mahkemelik olanlarda hasar durumunun değişmesi söz konusudur. Ağır hasarlı binaların bazısında yanındaki bina ile ilintili sıkıntı var. Ya da sokak çok dar girilemiyor, elle yıkılması gerekiyor. Ahır veya benzeri konumda olan binalar var. Tabi bunlarda yıkılacak. Şu anda şehir merkezinde çok katlı (5 katın üzerinde) yıkıma müsait ağır hasarlı bina kalmadı.”

MEVZUAT 1 YIL DİYOR

Orta hasarlı binalarla ilgili mülk sahiplerinin güçlendirme veya yıkım hakkının olduğunu söyleyen Sezik, “Şehitkamil’de bin 293, Şahinbey’de ise bin 401 olmak üzere Gaziantep’te toplam 5 bin 530 orta hasarlı bina bulunuyor. Orta hasarlı binalarla ilgili mülk sahipleri belediyeden yıkım ruhsatı alarak yıktırabilir veya güçlendirme ruhsatı alarak güçlendirme yapabilirler. Şu anda kapısı, penceresi sökülmüş olan binalar ya orta hasarlıdır, ya da mahkemeliktir. Orta hasarlı binalarla ilgili mevzuat 1 sene diyor. Bu da Nisan ayına tekabül ediyor. Yani eğer güçlendirme ruhsatı almamışsa veya ruhsat alıp güçlendirme yapılmamışsa, bu binalar ağır hasarlı durumuna geçecek. O zaman onları da yıkma durumuna geçeceğiz. Bunlar süreç içerisinde değerlendirilecek” diye konuştu.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri