Gaziantep'te Deprem Olacak MI? Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adıyaman BİR DAHA 7 ÜZERİ DEPREMİ YAŞAR MI? JAPON UZMAN UYARDI

Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay'da yapılacak konutlar için yatay mimari önerisinde bulundu. Yoshinori Moriwaki: 'Gerçekleşebilecek depremlerin can kaybının önüne ancak böyle geçilir' dedi

Moriwaki, Hatay Orman Bölge Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Merkezi'nde düzenlenen "Uluslararası Yüksek Deprem ve Afet Konferansı"na katıldı. Konferansta, deprem temalı soruları akademisyenler ve uzmanlar yanıtladı.


"Gaziantep, Kahramanmaraş ve Japonya Depremleri Benzer Şiddette"

Japon deprem uzmanı Moriwaki, yakın zamanda meydana gelen Türkiye ve Japonya'daki depremlerin şiddet benzerliğine dikkat çekti. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremiyle, Japonya'da 1 Ocak tarihinde yaşanan depremin şiddetinin eşit düzeyde olduğunu vurguladı.


KAÇAK YAPILAŞMA ÇOK FAZLA
Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya'nın dahil olduğu 11 ilde kaçak yapılaşma ve afetlere karşı eğitimin önemini vurgulayan Moriwaki, depremin yıktığı Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya'da en başta da yaşanan yıkımın büyüklüğüne işaret etti. Şehirlerin yavaş yavaş rehabilite edilmesi gerektiğini belirterek, "Burada kültürel değerler çok yüksek, yaşananlar gerçekten üzücü." dedi.

YATAY MİMARİ OLMALI
Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyman dahil 11 ilde yapımı planlanan konutlar için ise 4 kata sınırlama getirilmesini ve yüksek kesimlerde yapılaşmanın önemini vurgulayan Moriwaki, daha düşük yapı yoğunluğunu savundu. Moriwaki, "2-3 katlı yapıların oluşturacağı yatay mimari, bölge için çok daha uygun olacaktır." şeklinde konuştu.

DEPREM BEKLENMİYOR
Yoshinori Moriwaki, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya'da ileride büyük çaplı bir deprem beklemediğini de ekleyerek, deprem riskinin her zaman göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri