Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa Ve Depremler! 2023 VE 6 ŞUBAT DEPREMLERİ! Bir Garip KALDIK 2023'TE

Gaziantep 2023'te yaşadıklarını asla bir daha yaşamak istemiyor.Özellikle 6 şubat depremleri... İlk yayınlanan verilere göre Gaziantep Şehitkamil Sofdağı merkezli denen ve Kahramanmaraş olarak gerçekleşen depremlerde 50 bin insan göçükler altında kalmıştı

İyisiyle kötüyse 2023 yılı yarın itibariyle sona eriyor, yeni bir yıla 'merhaba' diyoruz. 2023’te Asrın Felaketi deprem şokunu yaşadık. 6 Şubat günü saat 04.17’yi gösterirken, Gaziantep’in de aralarında olduğu 11 il adeta küçük kıyameti yaşadı. 50 binden fazla kişi hayatını kaybederken, yüzbinlerce kişi evsiz kaldı. 2023 yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında ülke tarihinin en kritik seçimlerinden birisini de gerçekleştirdi. Cumhur İttifakı seçimlerin galibi olurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kazanan isim oldu.

2023 yılının son günlerine yaklaştık. Gaziantep olarak Asrın Felaketi başta olmak üzere acı olaylara şahitlik ettik, sanayicilerin başarısı ile gururlandık, ekonomik krizi derinden hissettik, ağladık, güldük. GAZETE27 olarak kentin 2023 yılına damga vuran olaylarını sizler için derledik.

İşte Gaziantep'in 2023 yılı arşivi...

Asrın Felaketi!

Haberimize Türkiye’yi sarsan acı bir olayla başlıyoruz. Türkiye’nin 11 ili 6 Şubat sabahı saat 04.17’de yaşanan 7,8 ve 7,7 şiddetindeki depremlerle uyandı. Gaziantep’in Şehitkamil İlçesi Sofalıcı bölgesinde başlayan depremin fay hattını tetiklemesi sonrası yaşanan 7,7 ve 7,8 şiddetindeki depremler Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Elazığ, Mersin’in de aralarında bulunduğu 11 ili etkiledi. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı İlçelerinde büyük yıkıma neden olan depremlerde 50 binden fazla insanımız hayatını kaybetti, yüz binlerce insanımız yaralandı.

Gaziantep’te 3 Bin 897 Canımızı Yitirdik

11 ilde depremlerin bilançosu ise ağır oldu. Deprem nedeniyle Tarsus-Adana- Gaziantep (TAG) Otoyolu zarar gördü, ulaşıma kapandı. Devlet yolunda ise yola düşen dev kaya parçaları nedeniyle bölge illerine ulaşım sağlanmakta büyük güçlük yaşandı. Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı İlçelerinde de yıkım büyük oldu. 3 bin 897 kişinin hayatını kaybettiği depremlerde, binlerce insan ise soğuk havalarda evsiz kaldı.

Ulusal Yas İlan Edildi

Yaşanan Felaketi nedeniyle Ulusal Yas İlan edildi. Kent merkezinde depremin etkileri İslahiye ve Nurdağı’na oranla daha az oldu. Kentte bulunan Gaziantep Kalesi gibi tarihi yapılar depremden zarar gördü. Deprem sonrasında başlayan arama-kurtarma çalışmalarında mucize kurtuluşlar ile umutlar arttı.

11 İlde Yeniden Ayağa Kaldırma Çalışmaları Başladı

Deprem sonrasında 11 ilin yeniden ayağa kaldırılması için başlatılan çalışmalar ile kalıcı konut, Yerin Dönüşüm gibi projeler hayata geçirildi, köy evleri inşa edildi.

Gaosb’den Vizyon Projeler

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) vizyon projelerinden olan Fırat Nehri-Gaziantep OSB Su İhale Hattı Projesi, Travmatik Acil Durumu Hastanesi’nin temelleri atıldı, OSB Anaokulu ve Gündüz Bakımevi’nin açılışı yapıldı.

Mayıs’ta Seçimlere Kilitlendik

Depremin ardından Türkiye, Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerine kilitlendi. Cumhurbaşkanlığı için Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan aday oldu, milyonlarca seçmen sandık başına geldi. Yapılan Seçimlerde 50+1 şartını hiçbir aday sağlayamazken, Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaorğlu, 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimlerine katıldı. Yapılan seçimlerde rakibine önemli oranda fark atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan güven tazeledi. Gaziantep’te de Erdoğan’a destek büyük oldu.

Vekillerde Büyük Değişim

14 Mayıs Seçimlerinde de Gaziantep’in tercihi değişmedi. Yapılan seçimlerde AK Partili adaylara olan destek büyük oldu. Gaziantep Milletvekilleri de önemli ölçüde değişti. AK Parti’de Ahmet Uzer, Nejat Koçer ve Mehmet Erdoğan, CHP’de Bayram Yılmazkaya ve İrfan Kaplan, MHP’de Muhittin Taşdoğan, İYİ Parti’de Hüseyin Filiz ve HDP’de Mahmut Toğrul, 28.Dönemde Parlamentoda yer almayan isimler oldu. Gaziantep’in 28.Dönem Milletvekilleri ise, AK Parti’de Abdulhamit Gül, Mehmet Eyup Özkeçeci, Ali Şahin, Derya Bakbak, Mesut Bozatlı, İrfan Çelikaslan, Bünyamin Bozgeyik, HÜDA PAR’dan Şehzade Demir, CHP’den Hasan Öztürkmen, Melih Meriç, DEVA Partisi’nden Ertuğrul Kaya, İYİ Parti’den Mustafa Gürban, EMEP’ten Sevda Karaca Demir ve MHP’den Sermet Atay meclise girdi. Gaziantep’te 10 milletvekili değişti.

İl Başkanları Değişti

Milletvekillerinde olduğu gibi siyasi partilerin il başkanları da değişti. AK Parti Gaziantep İl Başkanı Murat Çetin, CHP İl Başkanı Reis Reisoğlu, MHP Gaziantep İl Başkanı Mustafa Bozgeyik, İYİ Parti İl Başkanı Şerif Bakülekçi ve DEVA Partisi Gaziantep İl Başkanı Mehmet Budak oldu.

Kabinede Gaziantep Yok

28 Mayıs Seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde de değişim yaşandı. Yaşanan değişim sonunda Gaziantep’i yakından tanıyan iki isim kabineye girdi. Gaziantep eski Valisi Aliyerlikaya İçişleri Bakanlığına, Gaziantep eski milletvekili Mehmet Şimşek ise. Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atandı. Kabinede görev alması beklenen Adalet eski Bakanı Abdulhamit Gül ise AK Parti Grup Başkanvekili oldu.

Vali Gül’e Veda Ettik

Gaziantep’in başarılı Valisi Davut Gül, Valiler Kararnamesi ile İstanbul Valiliğine atandı. Daha önce Gaziantep Valiliği yapan isimler Muammer Güler, Abdulkadir Aksu ve Ali Yerlikaya İstanbul Valiliği görevine atanan isimler olmuştu.

Yılan Hikayesi Nihayet Son Buldu

Yapımına 2013 yılında başlanan ve 10 yıldır tamamlanması beklenen 1875 Yataklı Gaziantep Şehir Hastanesi nihayet hizmete başladı. Ekim ayı itibariyle hizmetlerine başlayan Şehir Hastanesi’nde günlük 8 bin hastaya hizmet veriliyor. Resmi Açılış için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2024 yılında kenti ziyareti bekleniyor.

Gaziantep’e 150 Bin Göç

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım Ayı 1.Birleşim Toplantısı GBB Başkanı Fatma Şahin başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan GBB Başkanı Fatma Şahin, depremlerin ardından kent nüfusunun arttığını kaydetti. Şahin, ‘’Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, İslahiye ve Nurdağı’ndan Gaziantep’e 150 bin göç aldık’’ dedi.

Sanayicilere Ödül Yağdı

OSBÜK OSB Yıldızları Araştırması 2023 Ödül Töreni’ne Gaziantepli firmalar damga vurdu. Gaziantepli firmalar 7 ayrı dalda ödüle layık görüldü. Öte yandan kentte GAİB ve GSO tarafından düzenlenen ödül törenlerinde İSO 500 ve İSO ikinci 500’e giren firmalara ödüller verildi.

Fatma Şahin Zirvede!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, başarıya doymuyor. ORC Araştırma Şirketi tarafından 2023 Yılının En Başarılı Büyükşehir Belediye Başkanlarının belirlendiği ankette, yüzde 60,5 başarı oranı ile GBB Başkanı Fatma Şahin, 2023 yılının en başarılı Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Artçı Depremler Korkuttu

Asrın Felaketi’nin yaşandığı bölgede artçı depremlerin sonu gelmiyor. Kandilli Rasathanesi verilerine göre, Depremin yaşandığı 6 Şubat’tan bu yana bölgede 42 bin 729 deprem meydana geldi. Gaziantep ve çevre illerde yaşanan deprem sayısının günlük ortalama 50 olduğu açıklandı.

Yerel Seçime Odaklandık

2023 yılının son aylarında ise Yerel Seçim gündem oldu. Siyasi Partilerde Kasım ayında başlayan aday adaylık başvuruları Aralık ayı itibariyle sona erdi. AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti’de belediye başkan adayları ile ilgili resmi bir gelişme yaşanmazken, DEVA Partisi, Gaziantep Büyükşehir başta olmak üzere 6 belediye başkan adayını açıkladı.

Muhbir: Hamza Aytop

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri