GAÜN Diş Hekimliği Hastanesi'nden Engelli Bireylere Öncelikli Hizmet

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi, engelli hastalara diş tedavisi hizmetlerini öncelikli olarak sunmaya devam ediyor.

GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Uğur Aydın, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, engelli hastalara özel ilgi gösterdiklerini söyleyerek, hastane ekiplerince girişte karşılanıp ilgili sekretaryaya nakli gerçekleşene kadar engelli hastaya eşlik etiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Uğur Aydın, “Dezavantajlı olarak hastanemize başvuran bireyler, kapıda karşılama ve yönlendirme ekibimiz tarafından karşılanıp ilgili sekretaryaya nakli gerçekleştiriliyor ve ilgili bölümde her türlü klinik ve radyografik müdahalesi hızlı ve etkin bir şekilde yerine getiriliyor. Hekim sınıfı ve yardımcı personellerimiz bu konuda eğitimli oldukları için özel bir iletişim ve ilgiyle hastalarımızın gerekli bakımını hızlı bir şekilde üstleniyorlar. Örneğin zihinsel engelli bir bireye, sedasyon altında veya genel anestezi altında tüm ağız diş sağlığını ilgilendiren uygulamaları gerçekleştiriyoruz” İfadelerini kullandı.

Toplumsal farkındalık açısından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü önemli bulduklarını belirten Prof. Dr. Uğur Aydın, “Engelliler toplumun çok önemli bir kısmı, onların hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapabiliriz diye kurum olarak her zaman düşündük. Kurumumuzda şehit yakınları, gaziler, gazi yakınları, 65 yaş üstü bireyler ile engelli vatandaşlarımız öncelikli bir muayene ve klinik hizmetini alma hakkında sahiptir.” diye konuştu.

Hastanede engelli bireylere yönelik tedavi aşamalarından bahseden Prof. Dr. Uğur Aydın, “Zihinsel engelli çocuklarımız hasta kooperasyonu gösteremedikleri için genel anestezi ve sedasyon tedavisi altında diş tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Engelli bireylerin her türlü tedavi ve işlemlerini hızlı ve etkin bir şekilde yapabiliyoruz. Özellikle engelli çocuklarımızın ağız ve diş sağlığı problemleri çok fazla oluyor, gerekli bakım önlemleri yerine getirilmediği için bu hastaları önceleyerek, tedavilerini hızlı bir şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Derya Gürsel Sürmelioğlu ise engelli hastayla iletişimi önemsediklerini belirterek, hastanın iletişim kurma durumuna göre tedavi uyguladıklarını söyledi.

Doç. Dr. Derya Gürsel Sürmelioğlu konuşmasında şunları aktardı: “Fakültemize gelen engelli hastalar ilk olarak oral diagnoz bölümünde radyolojik muayeneler ve genel muayeneleri tamamlamak üzere girişi yaparlar. Oral diagnoz bölümünden sonra farklı bölümlere yönlendirilirler. Restoratif Diş Tedavisi Bölümünde engelli bireylere yönelik yaptığımız tedavilerde engelli bireyin yanındaki yakınına bilgilendirme yapıyoruz. Tedavisi tekrar değerlendirilir genel durumuyla alakalı sonraki süreçte engeli bireyle iletişim kurabiliyorsak, rutinde uyguladığımız aeratör mikromotorla birlikte geleneksel dolgu işlemlerine geçebiliriz. Fakat iletişimle ilgili sıkıntı yaşıyorsak eğer atravmatik restoratif tedavi dediğimiz restorasyonlar ile yapılabilir. Bunlar da, aeratör ya da mikromotor dediğimiz sesli cihazlar kullanılmaz sadece el aletleriyle birlikte çürük temizlemesi uzaklaştırılması yapılır özel bir restoratif metal olan geleneksel camlardan faydalanılır. Bu sayede çürüğün ilerlemesi ve uzun vadede tükürük içerisindeki baterilerin kontrol altına alınması sağlanır. Hastamıza bu konuda hasta ve hasta yakınında bilgilendirme yapılır. Eğer ki, engelli hastayla iletişimde değilsek genel anesteziyle koordineli olarak farklı bir birime yönlendirilir.”

Kaynak : Haber Merkezi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri