Gaziantep'te Zeytinyağı Alacaklar Dikkat! Zeytinyağı'nda Akıl Almaz Oyunlar! Uzmanlardan Peş Peşe Uyarılar

Gaziantep, Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesi'nde son yıllarda yaşanan iklim krizi, zeytin ve zeytinyağı üretiminde düşüşe neden oldu. Bu durum, Türkiye'de ve dünyada zeytinyağı fiyatlarını artırdı. Türkiye de bu krizden etkilenen ülkelerden biri oldu.

Zeytinyağı sezonuyla birlikte fiyatların yükselmesiyle sahtecilik çoğaldı. Fırsatçılar zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımları satıyor.

Son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin etkileriyle zeytin ve zeytinyağı üretiminde düşüş yaşanıyor. Bu durum, zeytinyağı fiyatlarında da artışa neden oluyor.

Uzmanlar, fiyatların artmasıyla birlikte taklit ve hileli zeytinyağının da piyasada yer almaya başladığına dikkat çekiyor. Vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları gerektiği vurgulanıyor.

Hileli zeytinyağını tespit etmenin ancak laboratuvar ortamında mümkün olduğunu belirten uzmanlar, vatandaşın kendi gözlemleriyle hileyi anlamalarının mümkün olmadığını söylüyor.

Gıda Mühendisleri ve Zeytinyağı Üreticileri Ne Diyor?

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Aziz Tekin, vatandaşın zeytinyağını kesinlikle piyasadaki tescilli markalardan tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Atık ise vatandaşları kaynağı belirsiz üretimlere karşı uyararak, etiketli ürünleri tercih etmelerini ve sızma zeytinyağı kullanmalarını tavsiye etti.

Akhisar Ziraat Odası Başkanı ve zeytinyağı üreticisi Ahmet Akbuğa, fiyat artışlarının en fazla üreticileri etkilediğini belirterek, vatandaşın ucuz fiyatlara aldanıp taklit ürünlere yönelebileceğini söyledi.

Devletin Fiyatlarla İlgili Önlem Alması Gerekiyor

Akbuğa, devletin fiyatlar konusunda devreye girmesi gerektiğini belirterek, zeytinyağının litresinin 200 TL'yi aştığı durumlarda vatandaşların zeytinyağı tüketimini bırakabileceği endişesini dile getirdi.

Vatandaşlara Öneriler

  • Zeytinyağını mutlaka piyasadaki tescilli markalardan tercih edin.
  • Merdiven altı olarak tabir edilen markasız ya da bandrolsüz ürünleri almayın.
  • Zeytinyağını alırken ürünlerin üzerindeki etiketleri okumayı ihmal etmeyin.
  • Sızma zeytinyağı tercih edin.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri