Hastanelerde fark vurgunu

Son günlerde yoğun bir şekilde özel hastaneler ile üniversite hastanelerinde hastalardan fark almaları büyük sıkıntı yaşatıyor.

Son günlerde yoğun bir şekilde özel hastaneler ile üniversite hastanelerinde hastalardan fark almaları büyük sıkıntı yarattığını ve bir çok ameliyat, muayene ve tahlillerle ilgili farkların Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, yanı sıra vatandaşlarada yansıtılması üzerine Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’nün denetimleri arttırması istendiği belirtildi. Genellikle ekonomik sıkıntı olduğu için vatandaşlar devlet hastaneleri ve Gaziantep’te yeni hizmete giren Şehir Hastanesini tercih ettikleri ifade edildi. Hem devlet hastanesi hem şehir hastanesinde hastalar fazla bir fark ödemeden eli kolunu sallayarak tedavisini ve ameliyatlarını da olabildiği bildirildi.

SGK yetkililerine göre özel hastanelerin kestiği faturaların yarısı şişiriliyor. Hastalara verilmeyen hizmetten fark alınıyor. Bazı durumlarda haksız ücret yüzde 70’e çıkıyor

Sağlık alanında yapılan düzenlemelere rağmen özel hastaneler vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Başta İstanbul olmak üzere Gaziantep’te birçok özel hastaneler, vatandaşlardan fark ücretlerini SGK’nın belirlediğinin çok üzerinde alıyor ve tüketicinin kaybı toplamda milyonları buluyor.

Sosyal güvenlik yetkileri, İstanbul’da özel hastanelerde vatandaştan alınan ilave ücretlerin 1 ayda milyonlarca TL olduğunu ve bu ücretin sadece yüzde 30’unun gerçek olduğunu, geri kalanının verilmeyen hizmetin bedeli olarak alındığını belirtiyor. Söz konusu dolandırıcılık sadece tüketicinin değil SGK aracılığıyla devletin de olağanüstü boyutlarda kayıp yaşamasına neden oluyor.

Hastaneler, vermedikleri hizmetleri, yapılan bir işlemi mükerrer olarak faturalayarak, yapılmayan bir tedaviyi yapılmış gibi göstererek, tıbbi olarak faturalanmaması gereken malzeme ve ilaçları fatura ederek hem vatandaşı hem de devleti dolandırıyor. SGK’ya özel hastanelerden giden faturaların yarıya yakınının “şişirilmiş” evraklardan oluştuğu belirtiliyor.

FATURALARDA DÖNEN DOLAPLAR

SGK’nın belirlediği fark ücretini az bularak fazla para tahsil eden bazı özel hastaneler, hakkını arayan vatandaşı ‘kara liste’ye kaydediyor ve randevu almasını engelliyor.

SGK yetkilileri, fazla fark ücreti alan özel hastanelerin en çok uyguladıkları yöntemin hastalara detaylı fatura vermeden ücret alması olduğunu belirtiyor. Vatandaş, böylece hangi hizmet için ne kadarlık ödeme yaptığının farkına varmıyor.

Örneğin, kan ve idrar tahlili gibi bazı tahliller, muayene ücretinin içinde olmasına rağmen vatandaştan ekstra para alınıyor. Ancak detaylı fatura olmayınca, tüketiciler şikayet de edemiyor. Böylece SGK da devreye giremiyor. Ayrıca faturaların çokluğu nedeniyle inceleme konusunda da devlet yetersiz kalıyor. Devlet her 100 faturadan ancak 5 tanesini inceleyebiliyor. Söz konusu incelemeler, teknik olarak büyük zorluk çıkardığı için suçların tespiti de zaman alıyor.

Uzmanlar, özel hastanelerin vatandaştan alabilecekleri ilave ücretin ne kadar olacağına ilişkin fiyat tarifesinin SGK tarafından belirlendiğini belirterek, “Hangi sınıf özel hastanenin ne kadar fark ücreti alabileceği, SGK’nın web sitesinde yer alıyor. Vatandaşlar, hastaneye gitmeden önce muhakkak ne kadar ücret ödeyeceğine bu siteden bakmalı. Fazla ücret talep edilmesi halinde SGK’ya başvurabilirler” diyor.

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

SGK, fazla fark ücreti alan özel hastanelere ağır cezalar uyguluyor. Kurumun uyguladığı cezalar, ilgili mevzuatta şu şekilde belirtiliyor: “İlave ücret alınan her bir hasta için fazla alınan ilave ücret bedelinin 10 katı, ancak Kurum mevzuatına aykırı olarak alınan ilave ücret bedelinin ilgili kişiye iadesi durumunda uygulanacak olan cezanın yarısı uygulanır şeklinde düzenlenmiştir.

Bir fatura döneminde gerçekleşmiş işlemlerle ilgili uygulanacak cezai şart toplamının ilgili fatura döneminden önceki son 1 yıl içerisinde Kuruma MEDULA üzerinden iletilen toplam tahakkuk tutarına göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 5’ini geçemeyeceği hükmü, fiilin gerçekleştiği tarihten sonraki bir fatura döneminde tespit edilmesi halinde fatura dönemi dikkate alınmaksızın cezai şartların toplamının, tebliğ edildiği tarihten bir önceki fatura dönemine ilişkin kuruma MEDULA üzerinden iletilen toplam tahakkuk tutarının yüzde 20’sini geçemeyeceği şeklinde düzenlenmiştir.”

HASTAYI TUZAĞA NASIL DÜŞÜRÜYORLAR?

Hasta Hakları Aktivistleri, kötü niyetli özel hastanelerin yaptıkları hizmeti fatura ederken vatandaşın nasıl mağdur edildiğini ve SGK’nın nasıl dolandırıldığını şöyle anlatıyor:

Hastanın idrar torbası 1 kez değiştirildiği halde 10 kez değiştirilmiş gibi faturaya yansıtılıyor.

Kronik hastalığı olan bir vatandaş, ayın 5’inde hastanede muayene olunca, hasta o ayın 15’inde ve 25’inde de kontrole gelmiş gibi gösteriliyor.

Hastalar poliklinikte yatmalarına rağmen, yoğun bakım ünitelerinde yatmış gibi gösteriliyor.

Sadece akciğer filmi çekilen bir hastanın kan ve idrar tahlili yapılmış, tomografisi çekilmiş gibi gösteriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri