Suriye'deki iç savaş sonrası muhaliflerin Esad rejimini devirmesiyle başlayan yeniden yapılanma sürecinde Gaziantep'in öne çıkması bekleniyor. Savaştan maddi ve manevi olarak etkilenen ve 500 binden fazla mülteciye ev sahipliği yapan Gaziantep, Suriye’nin yeniden yapılanma sürecinde ekonomik paya tali
Suriye'de muhaliflerin Esad rejimini devirmesinin ardından, ülkede yeniden yapılanma süreci başladı. Bu süreçte, Suriye'nin yeniden yapılanmasında en önemli rolü Türk firmalarının oynaması beklenirken en önemli rolü ise Gaziantep merkezli firmalar üstlenecek.
Gaziantep Ortadoğu’nun En Önemli Merkezi
Ortadoğu’nun en önemli ekonomi ve gıda merkezi alan Gaziantep, Suriye’nin yeniden yapılandırılmasında büyük katkı sağlayacak. Gaziantep, gıda ürünlerinden çimento ve demire kadar geniş bir yelpazede malzeme sağlayacak ve bu durum şehrin ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunacak. Kilis Polateli Şahinbey Organize Sanayi Bölgesinin de bu konuda önemli pay sahibi olması bekleniyor.
Ne Olmuştu?
Suriye'deki muhalif gruplar tarafından düzenlenen Yıldırım Harekatı 12 gün sürdü ve başkent Şam kontrol altına alınarak Devlet Başkanı Beşar Esad devrildi. Esad ve ailesi ülkeden ayrılarak Rusya'ya sığındı. Esad ailesi, Suriye üzerinde 50 yılı aşkın bir süredir hüküm sürmekteydi. Muhalif güçler, büyük şehirleri hızla ele geçirdikten sonra, başkent Şam'a neredeyse hiç direnişle karşılaşmadan girdi.
Devam eden iç savaş, Suriye ordusunu önemli ölçüde zayıflattı. Yarım milyon insanın ölümüne ve ülkenin ekonomik, altyapısal ve sanayi kapasitesinin büyük zarar görmesine neden olan bu çatışma, ordunun gücünü tüketmiş durumda. Uzmanlara göre, savaşın başlarında yaşanan kayıplar, firarlar ve asker kaçakları nedeniyle ordu, başlangıçtaki 300 bin kişilik gücünün yaklaşık yarısını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) raporlarına göre, ordu, muhaliflerin 27 Kasım'daki saldırısına karşı hazırlıksız yakalanarak son günlerde çok az direniş gösterdi. Ordunun birçok mevzisi, çatışmalar başlamadan boşaltıldı.