Yurt dışında basılan sahte 50 dolarlık banknotların Türkiye'de piyasaya sürülmeye çalışıldığı ve para sayma makinelerinden de geçebildiğinin ortaya çıkması Gaziantep'te tedirginlik yarattı.
Yaklaşık 1 buçuk aydır piyasada Türkiye'de ve Gaziantep'te sahte 50 dolar paniği yaşandığı belirtiliyor. Bu banknotların yazılım güncellemesi yapılmayan para sayma makinelerinden de Gaziantep'te geçtiğinin anlaşılması üzerine, bankalar ve döviz büroları alımları durdurdu. Bazı döviz bürolarının ise komisyon uygulayarak bozdurmayı kabul ettiği iddia ediliyor.
GAZİANTEP'TE YAŞANAN SAHTE DOLAR OLAYI
Gaziantep'te bir döviz bürosunda sahte 750 dolar bozdurmaya gelen bir kadın, para sayma makinesinin yazılım hatası vermesi sonucu 25 bin TL'yi alarak kayıplara karıştı.
Gaziantep'te bir döviz bürosunda yaşanan dolandırıcılık olayı, iş yeri sahibini ve çalışanlarını mağdur etti. İddiaya göre, bir kadın 750 Amerikan doları bozdurmak için döviz bürosuna geldi. Veznedar, kadının getirdiği dolarları para sayma makinesinden geçirdi ancak makine, banknotları algılamadı. Bunun üzerine, içerideki başka bir para sayma makinesi kullanıldı ve para sayma makinesinin yazılım hatası olması nedeniyle banknotlar sorunsuz bir şekilde geçti. Bunun üzerine kadının getirdiği dolarların sahte olduğunu fark edemeyen veznedar, banknotları kabul ederek kadına karşılığında nakit Türk lirası verdi. Olayın ardından veznedar, dolarların şüpheli göründüğünü iş yeri sahibine bildirdi. İş yeri sahibi, detaylı bir inceleme yaptıktan sonra dolarların sahte olduğunu tespit etti.
İSLAM MEMİŞ'TEN SAHTE 50 DOLAR AÇIKLAMASI
Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) bankalara sahte 50 dolarlık banknotlar ile dolandırıcılık eyleminde bulunulduğuna dair uyarıda bulunduğu öğrenildi.
TV100'de konuşan Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ''Teknoloji ne kadar çok ilerlerse kalpazanların işi bir o kadar kolaylaşıyor. Kalpazanlar yapay zeka gibi modern teknolojileri kullanıyorlar. Artık dijital makineler öyle bir hale geldi ki dolandırmamanız imkanız'' dedi.
SAHTE 50 DOLAR NASIL AYIRT EDİLİR?
Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yer alan bilgilere göre, 50 doların ön yüzünde bulunan portrenin etrafındaki üç sıradan oluşan çerçeve çizgilerin son sırasında ‘The United States Of America’ ibaresi mikro şekilde yazılı. 2004 baskısında ise banknotun ön yüzünde bulunan ABD Merkez Bankası mührünün sağında ve sol üstündeki iki adet yıldızda, tekrarlanarak yazılı “USA 50”, “USA FIFTY” ibareleri var. Bunun yanı sıra portedeki şahsın gömleğinin sol yakası üzerinde ‘The United States of America’ ibareleri mikro şekilde yazıyor.
EGM’de yer alan bilgilere göre, 50 dolarlık banknotların ön yüzünde bulunan “50” rakamına dik bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyah renkte görüntü veriyor. 2004’teki baskıda ise “50” sayısı banknot yukarıya ve aşağıya doğru eğildiğinde bakır renginden yeşile dönüşmesiyle biliniyor.
EMNİYET ŞERİDİNDE USA VE BANKNOT TUTARI YAZIYOR
Doların gerçek olduğunu anlamak için en garantili yöntemin, paranın ipi içerisindeki yazıyı kontrol etmek olduğu ifade ediliyor. Doları ışığa tutup, güvenlik şeridine bakıp; bu şeritte USA ve banknot tutarı yazıyor mu bakılmalı. Örneğin, 100 dolarlık bir banknotta USA HUNDRED yazısını paranın iki tarafında da görmek gerekiyor.