Gaziantep'te ANTEPFISTIĞI FİYATLARINDA NELER OLUYOR? MALİYE ANTEP FISTIĞI'NIN PEŞİNDE

Antep Fıstığı hasat sezonunun başlaması ile birlikte, GATEM’de hareketlilik var. Bir yandan Maliye müfettişlerinin yoğunlaşan denetimleri, diğer yandan fıstıktaki tarihi rekolte beklentisi, fiyatlara yansıdı.

Bölgede fıstığın kalbinin attığı GATEM Fıstıkçılar Sitesi’nde, hem tarihi rekolte beklentisi hem de her geçen gün daha da yoğunlaşan maliye denetimleri nedeniyle tansiyon yüksek.

DENETİMLER ARTTI

Bir kaç ay önce, fıstık fiyatlarının bir anda 1500 TL’ye kadar çıkması krize neden olmuştu. Fiyatların spekülatif olduğu iddiasının ardından, maliye müfettişleri GATEM bölgesinde çok daha sık denetlemeler yapıyor. Denetlemeler son bir hafta içerisinde iyice artarken, bu durum fıstıkçalarda sıkıntıya da neden oluyor. Bazı fıstıkçılar, Gaziantep ve Nizip bölgesinde yapılan denetimlerin, Birecik ve Şanlıurfa’da yapılmamasını eleştirerek, “Denetlemeden yana sıkıntımız yok. Biz yıllardır denetleme yapılmasını, fıstıkça stokçunun da, karaborsacının da, spekülasyon yapanın da cezalandırılmasını istiyoruz. Ancak, bunun yönteminde de vu uygulamasında sıkıntı var. GATEM’in girişinde, fıstık getiren köylüyü sorguya çeker gibi sorgulamak, köylüye korkutmak doğru değil. Köylünün fıstık getirdiği işletmede zaten denetim yapılıyor. Kimsenin buna bir şey dediği yok. Biz yıllardır bu denetimlerin yapılmasını, kayıtdışı çalışanların bulunmasını ve aramızdan temizlenmesini istiyoruz. Çünkü, kayıtdışı çalışanlar yüzünden en büyük zararı da biz görüyoruz. Denetlemeler yapılsın ama, özellikle köylünün sorguya çekilir gibi sorgulanması doğru değil. Kaldı ki, bu denetlemeler sadece Gaziantep ve Nizip’te yapılıyor. Şanlıurfa ve Birecik’te denetleme yok. Böyle olunca da, elinde fıstık olan köylü, satmak için Birecik veya Şanlıurfa’ya gidiyor” şeklinde konuştular.

TARİHİ REKOLTE BEKLENTİSİ

Baklavalık boz iç fıstık hasadının yeni yeni başladığını da vurgulayan fıstıkçılar, “Fıstıkta bu sene tarihin en büyük rekoltesi bekleniyor. 450 bin ton ile 500 bin arasında bir rekolte beklentisi var ki, bu tüm zamanların en büyük rekoltesi. Bir kaç ay önce fıstık fiyatları spekülatif olarak yükseldiğinde, sabırlı olun, hasat dönemi geliyor, fıstık yine gerçek fiyatını bulur demiştik. Paniğe gerek olmadığını belirtmemiştik. Dediğimiz noktaya geldik” diye görüş belirttiler.

FISTIK DÜŞÜYOR, BAKLAVA DA DÜŞECEK Mİ?

Fıstıkçılar. fiyat fiyatlarındaki yüzde 30 oranındaki düşüşe dikkat çekerek, “2 ay önce fıstık 1500 TL’ye kadar çıkmıştı. Şimdi ise 1000 TL’ye birinci sınıf baklavalık boz iç fıstık var. Hasatın yoğunlaşması ile bu fiyatlarda yüzde 15-20 arası daha düşüş olabilir. Fıstık fiyatları düştüğüne ve daha da düşeceğine göre, baklava fiyatlarının ne olacağını merakla bekliyoruz. Fıstık ne zaman yükselse zam yapan baklavacılar, bakalım fıstık fiyatlarındaki yüzde 40’a varan düşüşün ardından bunu fiyatlarına yansıtacaklar mı? Kamuoyunun bunu takip etmesini ve baklava fiyatların indirim beklemesini istiyoruz” dediler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri