Geçen yıl kilogram fiyatı 250 TL olan pul biber, bu yıl 350-400 TL fiyatlarına ulaştı. Bu dengesiz fiyat artışı, hem üreticileri hem tüketicileri zor bir durumun içine sürükledi.
MALİYET YÜKSEK
Tarihi Almacı Pazarı'nda baharat dükkanını yöneten Mehmet Aşkın, fiyat artışının sebeplerinden bahsetti. Artan fiyatların altında yatan ana sebepler, geçmiş yılın aynı dönemlerine göre yaşanılan yüksek biber fiyatları ve diğer akaryakıt, nakliye, enerji gibi maliyetlerin yükselişi. Ekmek peşinde koşan çiftçiler içinse durum hiç iç açıcı değil. Üretim giderlerinin artması ve gelirlerin azalması, ekimi terk etmelerine yol açıyor.
ÇİFTÇİ NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI?
Biber üreticisi Akif Doğan da mevcut şartlardan dert yanıyor. İslahiye'deki arazilerinde geçen yıl beş ton ürün elde edebildiğini ancak bu yıl beklentinin bir tona kadar düştüğünü belirtiyor. Üstelik gübre, mazot, tohum, işçilik gibi girdi malzemelerindeki fiyat artışları üreticileri zorlayan diğer etmenler olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek fiyatlar ve düşen üretim, kırmızı altını da denebilecek pul biberin fiyatını olumsuz etkiliyor.
ESNAFTA MUTSUZ
Yemek kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan pul biberin fiyatındaki artışla mücadele eden Gaziantep esnafı da umutsuz. Restoran sahibi Mustafa Çakmak, düşük biber rekoltesi ve artan fiyatların sofralara yansımasından yakınıyor. Artık bir zamanlar rahatlıkla kilolarca satın alabildikleri pul biberi, yüksek fiyatlar sebebiyle sadece küçük miktarlarda temin edebiliyorlar.
Gaziantep'te Acı Gerçek: Pul Biber Fiyatları Tavan Yaptı!
Gaziantep, özellikle pul biberiyle bilinen zengin yol baharat kültürüne sahip bir şehir. Ancak, son dönemlerde yaşanan artan girdi maliyetleri ve düşen biber üretimi, bu baharatın fiyatını adeta dörde katladı.