Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tarifelerinde 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubu için yüzde 38 artış yapıldığını duyurdu.
Artış sonrası yapılan hesaplamalara göre konutta kullanılan elektriğin 100 kWh bedeli 207,23 TL oldu.
Gaziantepli vatandaşlar elektrik zammı ile ilgili Gaziantep Olay Medya Grubu'nu aradılar
Üç zamanlı elektrik tarifesinin daha tasarruflu olduğunu vurgulayan Gaziantep'li ev hanımı Kifayet Sertdüşerler şunları söyledi;
Kullanmasını bildikten sonra faturalar çok yüksek olmuyor. Elektrikli işlerimin çoğunu saat 22.00'dan sonra yapıyorum, elektrik faturam 200 lirayı geçmiyor. Biz biraz dikkatli kullanacağız ki ona göre olsun.
Vatandaşların yüksek zamlara sessiz kalmaması gerektiğini vurgulayan Haşim Beyli şu ifadeleri kullandı;
Artık alıştık bu ülkede zamlara, kimse tepki göstermiyor. Yabancı devlette vergiler arttığında insanlar tepki gösteriyor bizim ülkemizde bu yok. İnsanlar konuşmaktan korkuyor. Tepki göstermek bizim anayasal hakkımız.
Emekli maaşlarının zamlar karşısında günden güne erdiğini ifade eden Gaziantep'li vatandaş Ali Hüseyin Katrancı şunları söyledi;
İnsanlar en büyük kötülüğü kendi kendine yapar. Emekli maaşı 10 bin lira, elektriğe yüzde 38 zam yapıyorlar, bu millete yazık vallahi biraz acısınlar. Biz en büyük kötülüğü de kendimize yapıyoruz, inşallah insanlar kendilerine gelir ve bu ülkeyi düşünürler. Ülkeyi bu hale getirenlerle değil daha milli olanlarla beraber olmamız lazım.
Yapılan yüksek zamlara rağmen enflasyon oranının düşük kalmasına dikkat çeken Gaziantep'te yaşayan Mahmut Sucu şu şekilde konuştu;
Her şeye zam geliyor ama enflasyonu düşük gösteriyorlar. elektriğe zam geldiğinde her şeye zam geliyor, yüzde 38 çok büyük bir rakam.
Gaziantep'te faturaların esnafı zorladığını ve borca mecbur kıldığını ifade eden Recep Canan şunları söyledi;
Bence uzun süredir bekletilen bir zamdı ve seçimlerin geçmesi beklendi. Biz de esnaf olarak yıllardır bu piyasanın içindeyiz. Gelen zamlar her zaman zorluyor, bazen gününü geçiriyoruz, bazen borçla ya da kredi kartlarından ödüyoruz.
Uygulanan zamların ve yüksek fiyatların küresel ekonomik sorunların Türkiye'deki etkisi olduğunu öne süren Mehmet Ali Yaşamalı şunları söyledi;
Gaziantep'te, insanlar alıştı artık zamlara. Zaten dünya genelinde ekonomik sıkıntılar var, bizim piyasada da bu etkin. Sadece elektrik değil her sektörde gösteriyor kendini. Türkiye'de ekonomik şartlar normalin biraz üzerine çıktı.
Tasarruflu elektrikli aletlerin de etkili olmadığını belirten Sevgi Kulekci şu şekilde konuştu;
Durum çok kötü. Olmaz derecede. 400 lira fatura öderken neredeyse 800 lira ödeyeceğim şimdi. Elektrikli eşyaları alırken A sınıfı almaya dikkat ediyoruz ama yine de fayda etmiyor, yine yüksek yine yüksek.