Enflasyon rakamları belli oldu mu? TÜİK’ten açıklama

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Şubat ayında TÜFE yüzde 4,53 artış kaydederken, yıllık bazda artış yüzde 67,07 olarak gerçekleşti.

Ana Harcama Gruplarına Göre Değişimler

TÜFE'deki değişim, şubatta bir önceki aya göre yüzde 4,53, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,54, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,07 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 55,91 oldu. Giyim ve ayakkabı yüzde 43,44 artışla en az artış gösteren ana grup olurken, lokanta ve oteller yüzde 94,78 artışla en yüksek artışı kaydetti.

Temel Başlıklara Göre Değişimler ve Endeksteki Durum

2024 yılı Şubat ayında ana gruplardan giyim ve ayakkabı yüzde 0,20 artışla en az artışı gösterirken, eğitim yüzde 12,76 artışla en yüksek artışı yaşadı. Endekste yer alan 143 temel başlıktan 12'sinde düşüş, 6'sında değişim olmazken, 125'inde artış gözlendi.

Özel Kapsamlı TÜFE Göstergeleri

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, şubatta bir önceki aya göre yüzde 4,23, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 70,31 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 60,96 artış olarak kaydedildi. Özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de en az artış yüzde 3,57 olarak görülürken, en yüksek artış yüzde 72,89 ile yine aynı gösterge grubunda yaşandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri