Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi geçtiğimiz hafta itibarıyla 43 milyar 179 milyon TL artış göstererek rekor bir seviyeye ulaştı. Bu yükselişe rağmen, tüketici kredileri ve bankaların bireysel kredi kartı alacaklarındaki küçük azalmalar dikkat çekiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yayınladığı rakamlara göre, tüketici kredilerindeki bu azalış da söz konusu.
Yaklaşan 31 Mart seçimlerinin ekonomideki belirsizliği arttırması, önümüzdeki dönemde zorunlu tüketim malzemelerine zamlar gelebileceği ihtimalini de gündeme taşıyor. Seçim sonrasında özellikle doğalgaz ve elektrik zamlarının kaçınılmaz olduğunu belirten ekonomist Barış Soydan, bu durumun vatandaşların alım gücünü olumsuz etkileyeceğini ve dayanıklı tüketim mallarının alımında acele edilmesini öneriyor. Soydan, ayrıca Türkiye'nin ekonomik durumuna işaret ederek, büyük ekonomik reformlar yapılmadığı takdirde ülkenin Arjantin benzeri bir ekonomik krize sürüklenebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Kredi kartlarına dair beklenen düzenlemelere de değiniliyor. Özellikle dar gelirli vatandaşlar tarafından sıkça kullanılan kredi kartlarına yönelik, faiz oranlarının artırılması, kredi limitlerinin düşürülmesi ve taksit sayılarının azaltılması gibi kısıtlamaların getirilmesi gündemde. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın harcamaların artışını ve düzenleme gereksinimini dile getirmesi, iş dünyasından farklı tepkiler alıyor. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran gibi bazı isimler lüks kredi kartlarına sınırlama getirilmesini desteklerken, Cem Boyner gibi diğer bazı iş insanları bu görüşe karşı çıkıyor. TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, bu konunun sabit gelirli vatandaşları mağdur etmeden çözülmesi gerektiğini ifade ediyor.
Ekonomistler Uyarıyor! Kredi Kartı Borçlarını Kapatın!
Kredi kartlarıyla ilgili düzenlemeler tartışılırken, bankacılık sektöründe kredi hacminde görülen artış dikkat çekiyor. Seçim sonrası gelecek zamlara dikkat çeken ekonomist Soydan “Kredi kartı borçlarınızı kapatın” uyarısında bulundu.