MTV İndirimi Sürprizi: Yüzde 5 Kuralıyla Binlerce Lira Tasarruf!

Yeni yılın gelişiyle beraber vatandaşları sevindiren bir haber: Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarlarında önemli bir indirim!

Araç sahiplerinin yüzünü güldürecek olan bu gelişme, vergi kanununa dayanıyor. Buna göre, bir aracın kasko değerinin yüzde 5'ini aşması durumda, vergilendirme bir alt kademeden yapılıyor. Bu, araç sahipleri için ciddi bir maliyet azalması anlamına geliyor.


İç Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 2024 yılı için açıkladığı rakamlara göre, MTV oranları yüzde 58.46 artış göstermişti. Yapılan artışla, 2023 model, 1.300 ile 1.600 cc arası motor hacmine sahip ve vergisiz fiyatı 316 bin 400 lirayı aşan araçlar için MTV 7 bin 26 lira oldu. 2016 model ve 1300-1600 cc arası motor hacmine sahip araçlar içinse MTV tutarı 2 bin 544 lira olarak belirlendi. Öte yandan en düşük MTV bedeli 347 lira olurken, en yüksek vergi tutarı 160 bin 285 lira olarak açıklandı.



Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni Az Ödemenin Yolu



Peki motorlu taşıtlar sahipleri MTV'yi nasıl daha az ödeyebilir? Bu konuda gözden kaçan bir ayrıntıyı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 yılı MTV rehberinde belirtmiştir. Buna göre, 1 Ocak 2018'den önce trafiğe kaydı yapılan otomobiller, kaptıkaçtılar ve arazi taşıtları için, eğer vergi tutarı, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından açıklanan kasko değerinin yüzde 5'ini aşarsa bir alt kademeden MTV ödemesi yapılabilir.



MTV İndirimi İçin Örnek Hesaplama



Gelir İdaresi Başkanlığı bu durumu bir örnekle açıklıyor. Örneğin, motor silindir hacmi 3500 cc olan ve 2014 model bir aracın kasko değeri 200 bin lira olduğunda, normal şartlarda ödenmesi gereken MTV tutarı 28 bin 129 lira. Fakat, bu vergi tutarının kasko değerinin yüzde 5'inden yüksek olması durumunda, 2501-3000 cc motor silindir hacmi kategorisine göre 18 bin 519 lira MTV ödenmesi gerekiyor. Böylece, araç sahibi yaklaşık 10 bin liralık bir indirim kazanmış oluyor.



MTV İndirim Başvuruları Nasıl Yapılacak?



Bu indirimden yararlanabilmek için, aracın kasko değerinin yüzde 5'ini aşan MTV'sini gösteren belge ile aracın kaydının yapıldığı vergi dairesine başvuru yapmanız gerekiyor. İnternet üzerinden başvurular ise "Dijital Vergi Dairesi" ile gerçekleştirilebiliyor ve sırasıyla 'İşlem Başlat' - 'Araç İşlemleri' - 'Kasko Değerine Göre MTV Düzeltme Dilekçesi' sekmeleri takip edilerek tamamlanabiliyor. Unutmayın, e-Devlet üzerinden ya da bankalar aracılığıyla yapılan ödemelerde bu indirim otomatik olarak uygulanmıyor, başvuru yapmak şart.

MTV indiriminden yararlanmak için aracınızın kasko sigortası bulunmasına ise gerek yok. Ayrıca, başvurular için beş yıllık zamanaşımı süresi belirlenmiş durumda; yani geriye dönük beş yıla kadar indirim talebinde bulunabilirsiniz. Bu yöntemden yararlanarak, binlerce araç sahibi, motor hacmi büyük ve yaşları 10 üzeri olan araçlar için gereğinden fazla MTV ödemekten kurtulabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri