Tapuda Devrim: Gaziantep ve Türkiye Genelinde 3D Tapu Dönemi!

Türkiye genelinde, tapu ve kadastro işlemlerinde önemli bir yenilik hayata geçiriliyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak, tüm illerde geçerli olacak yeni bir uygulama değişikliği yapılıyor.

Bu kapsamda, gayrimenkul alım-satım işlemleri ve tapu süreçlerinde 3 boyutlu bir modele geçileceği ifade edildi.

Gayrimenkul piyasasında ev alım-satım işlemleri için bir dönüm noktası olacak bu yeni uygulama, 81 ilde eş zamanlı olarak uygulanmaya başlayacak. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün kurduğu 3 boyutlu şehir modelleri yönetim bilgi sistemi aracılığıyla, alıcıların gayrimenkul hakkındaki detay bilgilere erişimini kolaylaştıracak. Sistem sayesinde, bir gayrimenkulün alanı, cephesi, oda sayısının yanı sıra yapı ve bağımsız bölüm bilgileri web ve mobil platformlar üzerinden vatandaşlara sunulacak.


Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, 3 boyutlu bilgi sistemi ve Maks ile Takbis entegrasyonlarının önemine vurgu yaptı. Özelmacıklı sistemin, gerçek ve güncel bina stok takibinin yanı sıra, taşınmazların güneş potansiyeli ve gürültü tahminleri gibi çok farklı amaçlarla kullanılabileceğinden bahsetti.


3 boyutlu sistem sayesinde, tapu bilgilerine çok hızlı bir şekilde hem tapudan adrese hem de adresten tapuda kolaylıkla erişim sağlanabilecek. Mekânsal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS) ve Merkez Adres Kayıt Sistemi (MAKS)'nin entegrasyonu ile belirli bir adresin tapu bilgisi ve dijital verilere ulaşım imkanları da büyük ölçüde artacak.



Türkiye'deki toplam 58,6 milyon parselin bulunduğunu belirten Özelmacıklı, teknoloji ve hızlı yapılaşma nedeniyle mevcut 2 boyutlu durumun artık yeterli olmadığından ve 3 boyutlu modele geçişin zorunlu hale geldiğinden bahsetti. 3 boyutlu modelle, bina ve bağımsız bölümlerin geometrisinden yapı sınıflandırmalarına, değerleme katmanlarına kadar geniş bir bilgi yelpazesi sunulabiliyor. Türkiye'de bu sisteme kavuşan ilk şehir Amasya olurken, diğer şehirlerde de kabul aşamasında olan bu sistemin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri