Gaziantep'te Tapusu olanlardan artık o belge de istenecek. 15 gün süre verildi

Gaziantep'le birlikte Türkiye genelinde, çiftçileri yakından ilgilendiren önemli bir değişiklik yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği'nde değişikliğe gitti ve yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapılan değişikliklerle, çiftçilik faaliyetlerinin kayıt altına alındığı ÇKS'nin etkin kullanımını sağlamak ve denetimleri güçlendirmek amaçlanıyor. 15 gün süre tanınarak çiftçilerin, artık tapu belgelerini ibraz etmeleri gerekecek.



Yenilenen yönetmelik, çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kaydedilmesi, kayıtların denetlenmesi ve sistemin güncelliğinin korunması gibi yönergeler içeriyor. Ayrıca, tüm taahhütname kapsamındaki araziler, uydu görüntüleri veya tespit komisyonlarının kararıyla belirlenecek. Mirasçıların ve hissedarların itiraz hakları göz önünde bulundurularak, itiraz edilen arazilerle ilgili kayıtların sonlandırılması gibi yeni kurallar da getirildi.



Mirasçı veya hissedarlar tarafından yapılan itirazlar, ilgili arazilerin ÇKS kayıtları üzerinde etkili olacak. İtirazlar sonucunda, söz konusu arazilere ait kayıtlar, veraset yoluyla intikal eden hisselere itiraz edilen alanlar için sona erecek. Bu süreç, tarımsal faaliyetlerin doğru bir şekilde kayıt altına alınmasının yanı sıra miras hukukuna ilişkin sorunların da adreslenebilmesi açısından önem taşımaktadır.



Çiftçi Kayıt Sistemi'ne ilişkin yeni düzenlemeler göre, taahhütname ile sisteme kayıt olan arazilere ilişkin değişiklikler il ve ilçe müdürlükleriyle muhtarlıklarda askıya çıkarılacak ve 15 gün süre verilecek. Bu süre zarfında mirasçılar ve hissedarlar haricindeki kişilerin itirazları dikkate alınmayacak.



Yönetmelikte ayrıca, tapu sicilinde kayıtlı malikin vefatı durumunda, mirasçıların haklarını korumak amacıyla, mirasçılık belgesi isteneceği ifade edilmiştir. Bu kural, intikali yapılmamış arazilere yapılan başvurularda da geçerli olacak. Bu durum, çiftçilik yapan kişilerin yasal işlemlerinin düzenlenmesine ve hukuki çerçevede hareket etmelerine olanak sağlamaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri