Gaziantep'te Zeytinyağı Krizi! 1 Litre Zeytinyağı 200 TL! Teneke Fiyatı 4 Bin TL... 2024'te Fiyatlar Daha da Uçtu...

Gaziantep'te vatandaşlar artık bırakın tenekeyle, litrelik zeytinyağı almaktan korkuyor! Sebep 1: Hangi zeytinyağı gerçek! Gaziantep'te binlerce yıllık zeytinyağı gerçeğine darbe!

Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Malatya ve Ege bölgesinde zeytin hasadına son buldu! Ama üreticilerin yüzleri gülmüyor. Hasattaki dikkat çekici düşüş üreticiler tarafından yüzde 500 olarak ifade ediliyor. Bu durumda Gaziantep'te zeytinyağı fiyatlarında ciddi bir artış yaşanıyor ve yüksek fiyatlar litresi 200 TL'ye ulaşıyor.


GAZİANTEP DAHİL ZEYTİNYAĞI'NDA GİRDİ FİYATLARI YIKIP GEÇTİ!

Ülkenin dört bir yanındaki zeytin üreticilerini hem girdi maliyetleri hem de iklim değişikliğinin olumsuz etkileri sıkıntıya sokmuş durumda. Özellikle zeytinin kalbi konumundaki Güneydoğu'da Gaziantep ve Ege Bölgesi'nde Aydın, çiftçiler için alarmlar çalmakla birlikte zeytinyağı fiyatları yıl boyunca katlanarak artış göstermiş ve üç kattan fazla bir yükselişe ulaşmış.

TARİŞ AÇIKLADI AMA...

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ise 2023-2024 sezonu için zeytinyağı alım fiyatını kilogram başına 295 lira olarak açıkladı. Başkan Hilmi Sürek tarafından yapılan açıklamaya göre, sızma zeytinyağının geçen sezonki 81 lira olan fiyatı bu yıl 295 liraya yükseltildi ve bu da yüzde 264'lük bir artışa işaret ediyor. Artan ürün alım fiyatlarının ilerleyen dönemlerde market fiyatlarına da yansıması bekleniyor ve çiftçiler için bu fiyatlar TARİŞ üzerinden satış yapma fırsatı sunarak piyasanın belirleyicisi haline gelebilir.

GAZİANTEP'TE ZEYTİNİN YOK YILI

Zeytin üretiminin büyük bir bölümünü karşılayan Antep ve Manisa'ın yanı sıra Gaziantep ve Kilis'teki zeytin ağaçlarının durumu oldukça kötü. Gaziantep'te yaşanan yoğun sıkıntılar 'zulüm yılı' olarak nitelendirilirken, bölgedeki zeytin yetiştiricileri ciddi endişelerini dile getiriyorlar. Ferhat Akabay, ağaçlarda neredeyse hiç ürün bulunmadığını ve iklim krizinin üretimi tamamen tehdit ettiğini belirtiyor.


ZEYTİN ÜRETİMİ YÜKSELMİYOR! DÜŞÜYOR
Tarımsal girdi maliyetleri her geçen yıl artış gösterirken, rekolte ise sürekli azalma eğilimi gösteriyor. Bu durum üreticileri borç batağına sürüklemekte ve birçoğu üretimden kaçmak zorunda kalıyor. Acil önlemlerin alınmaması durumunda, bazı şeyler için artık çok geç olabileceği uyarıları yapılıyor. Gaziantep'in sofralık zeytin üretimindeki payı yüzde 2.7'ye düşmüş durumda ve Oğuzeli, Karkamış gibi önemli zeytin merkezlerinde de durum hiç iç açıcı değil.

GAZİANTEP'TE ARTIK TENEKE FİYATI 4 Bin VE 5 Bin Arası

Öte yandan zeytinyağı satışları yeni sezonla birlikte rekor fiyatlarla başlamış durumda. Gaziantep'in Nizip ilçesinde bazı firmaların zeytinyağı tenekelerinin fiyatı 3.000 TL'den 3.750 TL'ye kadar yükselmişken, günümüzde ise 4.000 ile 5.000 TL aralığında seyrediyor. Bu da tüketici için zeytinyağının hayallerini süsleyen bir ürün haline geldiğinin göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri