Gaziantep'te Zeytinyağı Fiyatları'nın TENEKESİ ÇEYREK ALTINLA YARIŞIYOR! ZEYTİNYAĞI'NIN ANTEP'TE BİNLERCE YILLIK HİKAYESİ!

Gaziantep'te zeytinyağı fiyatlarında artış yaşanıyor. Raflarda litre fiyatlarının 400 lirayı aştığı görüldü. Teneke fiyatının ise bir çeyrek altın fiyatı ile kafa kafaya geldiği görüldü. Antep'li Baklava, Antep Fıstığı, Antep Kebapları zaten yiyemiyor!

Sektör temsilcileri, fahiş fiyat artışlarını, girdi maliyetlerinin yüzde 150 artmasına bağlıyor. Çiftçi litre başına maliyetlerinin 250 TL’yi geçtiğini ve para kazanamadığını söylüyor. Tariş 295 lira açıkladı ama zeytinyağı fiyatları 400 TL'nin üzerine çıktı

GAZİANTEP'TEN ÇIKTI DÜNYA'YA YAYILDI

Bir çok kaynakta zeytinin anavatanının Mezopotamya olduğu, oradan da Akdeniz ülkelerine yayıldığı belirtilmekte ve oleaster adı verilen yabani zeytinin aşıyla ehlileştirilmesi ve sativa kültür bitkisine dönüştürülmesinin ilk kez M.Ö. 4000 yıllarında Anadolu, Doğu Akdeniz ve Güney Asya’da yani Adana , Gaziantep yörelerinden başlayıp Suriye , Lübnan, İsrail’e inen Akdeniz kıyı şeridinde gerçekleştirildiği yer almaktadır.

GAZİANTEP'TE ZEYTİNYAĞI'NIN TENEKESİ ÇEYREK ALTINLA YARIŞIYOR!

Gaziantep'te Tüketici de artan fiyatlar nedeniyle zeytinyağı alamaz hale geldiklerinden şikayetçi. Antep zeytiyağının merkezleri arasında yer almasına rağmen, vatandaş çareyi ucuz satılan ürünlerde ararken, tüketici dernekleri ise ‘Ucuz diye sağlığınızla oynamayın. 10 litresi 2 bin liranın altında satılan ürünlere dikkat edin. Kandırılıp sağlığınızla oynamayın’ uyarısı yapıyor.

Zeytinyağı Fiyatları Daha da Artacak

Zeytinyağı satıcısı Mehmet Antepligil, fiyatların daha da artacağına dikkat çekti. Üreticinin maliyetinin çok arttığına dikkat çeken Yiğit, ‘Daha ucuza satma şansı yok. Eğer ucuz satılıyorsa, o zeytinyağı değildir. Özellikle internetten yapılan satışlara dikkat’ uyarısı yaptı.

Fiyatların Artması Nedenleri

Zeytinyağı fiyatlarındaki artışın nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Girdi maliyetlerindeki artış (akaryakıt, gübre, işçilik vb.)
  • Dolar kurundaki artış
  • Zeytinyağı üretiminde yaşanan düşüş

Fiyatların Düşmesi İçin Neler Yapılabilir?

Zeytinyağı fiyatlarının düşmesi için şu önlemler alınabilir:

  • Girdi maliyetlerinin düşürülmesi
  • Dolar kurunun düşürülmesi
  • Zeytinyağı üretiminin artırılması

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri